Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων για τα κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσιο της Χαλκιδικής

image_pdfimage_print

Το σωματείο από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, έκανε ξεκάθαροτην ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.Ενημέρωσε τους συναδέλφους για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παρενέβη άμεσα όπου χρειάστηκε.

Όμως η κατάσταση σε επιχειρήσεις του κλάδου έχει ξεπεράσει τα όρια. Δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη κι έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι στο όριο της τυπικότητας.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής κι Ασφάλειας υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης ενώ τώρα είναι με προσωπικό ασφάλειας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές συστάσεις.

Μετά την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε επιχειρήσεις κατεργασίας κρέατος στους νομούς Ημαθίας και Καβάλας, σε έναν ακόμα εργασιακό χώρο που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, στην Ορμύλια Χαλκιδικής αυτή την φορά, εμφανιστήκαν δεκάδες κρούσματα κορονοιου βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων όσο και των οικογενειών τους.

Είναι τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η τωρινή της ΝΔ και όλων των προηγούμενων για την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.Η Χαλκιδική είναι ένας νομός με πολύ μεγάλη έκταση και δύσκολη διασύνδεση μεταξύ των περιοχών του. Και σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, δεδομένων των ήδη υπαρχόντων ελλείψεων στις δομές Υγείας, δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για πιθανούς ασθενείς με τον ιό.Εξακολουθούν στην περιοχή υπάρχουν μόνο 3 ασθενοφόρα ανά οκτάωρη βάρδια ενώ τα κενά στα Κέντρα Υγείας του νομού και το Νοσοκομείο Πολύγυρου είναι μεγάλα με συνέπεια οι ασθενείς να πρέπει να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.

Είναι προκλητική η στάση της Κυβέρνησης που κουνάει το δάχτυλο στο λαό, όταν σε τόσο μεγάλους χώρους δουλειάς δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.Με τα κηρύγματα περί “ατομικής ευθύνης” κάνει πλάτες σε πολλούς εργοδότες σε μεγάλους χώρους δουλειάς προκειμένου να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, μετακυλίοντας τα βάρη της πανδημίας στους εργαζόμενους. Δίνει μάλιστα αέρα στα πανιά της εργοδοσίας που φτάνει σε σημείο να δηλώνει προκλητικά ότι είναι ευτύχημα που μόλις 50 από τους 300 εργαζόμενους της επιχείρησης βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων:

• Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.Επιδότηση μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας.
•Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις και να γίνει απολύμανση. Με ευθύνη της επιχείρησης να εξασφαλιστούν ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο)
• Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη του κράτους και των επιχειρήσεων.Μόνιμο επαρκή μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου στο Νομό Χαλκιδικής, με τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα και μόνιμο προσωπικό. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της επιδημίας.
•Ενίσχυση του Νοσοκομείου του Πολύγυρου. Λειτουργία όλων των κλινικών, όλων των ειδικοτήτων στο επίπεδο της πλήρους, επαρκούς και δωρεάν κάλυψης των υγειονομικών αναγκών. Να εξασφαλιστεί επάρκεια διαγνωστικών τεστ και πιστοποιημένων εργαστηρίων στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού και δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι με επιστημονικά κριτήρια για το λαό.Ενίσχυση και ανάπτυξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςτου νομού σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό υλικό. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έγκαιρη ανίχνευση, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων. Ίδρυση Κέντρων Υγείας σε μεγάλα χωριά όλων των δήμων του νομού και ενίσχυση των Περιφερειακών Ιατρείων στα πιο απομακρυσμένα χωριά για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο , να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα “θύματα” σε συνθήκες πανδημίας.
Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι το καλύτερο αντισηπτικό από την σαπίλα και την μπόχα του καπιταλισμού.

Comments are closed.