Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ : Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά και τη ζωή μας

0
image_pdfimage_print

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να φέρει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι μια νέα πράξη στο «έργο» της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με σκοπό την «ανάπτυξη» τους.

Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά και τη ζωή μας

Αυτό το νομοσχέδιο, όπως και όλοι οι νόμοι που ψηφίζονται, μας αφορούν και μας επηρεάζουν είτε έμμεσα είτε άμεσα. Η ΝΔ πατάει σήμερα στους νόμους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιούσαν τις πάγιες αξιώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και φέρνει ένα ακόμα μεγαλύτερο έκτρωμα. Όλοι αυτοί, πότε ο ένας πότε ο άλλος, με τη σειρά, νομοθετούσαν μέτρα, βγαλμένα από τον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ, από τις λεγόμενες “βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές” που στην πράξη σημαίνουν, μόνο, όλο και χειρότερες συνθήκες δουλειάς.

Τον 21° αιώνα σύγχρονο είναι το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο

Το έργο «βάλτε πλάτη για την ανάπτυξη», οι εργαζόμενοι του  ομίλου Vodafone, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, το βιώσαμε και το βιώνουμε. Στην περίοδο της κρίσης βιώσαμε απολύσεις, εντατικοποίηση, μειώσεις μισθών για να βγούμε από την κρίση.

Βγαίνοντας από την κρίση, την εποχή που οι στόχοι υπερκαλύπτονται σύμφωνα και με τον CEO, βιώσαμε και βιώνουμε και πάλι απολύσεις, εντατικοποίηση, 9ωρες συμβάσεις, parttime, outsourcing, μισθούς πολύ κάτω από τις ανάγκες μας. Aποδεικνύεται λοιπόν ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι διαρκείας, δεν έχει τέλος

Βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και όχι των κερδών των αφεντικών

Οι στόχοι για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ένα δρόμο έχουν για να ακολουθήσουν: Το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την ένταση της εκμετάλλευσης με όλους τους δυνατούς τρόπους.

 Δε μένουμε θεατές – Γινόμαστε πρωταγωνιστές

Η κυβερνητική και εργοδοτική προπαγάνδα καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση ή ότι αφορά κάποιους άλλους , μπροστά σε κάθε νομοσχέδιο που βάζει τη ζωή μας στο γύψο. Δεν πέφτουμε στις παγίδες των “καλών εργοδοτών” που τάχα δε θα εφαρμόσουν τέτοια μέτρα. Ούτε μπαίνουμε στην παγίδα της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, που παραπέμπει στο μέλλον για διορθώσεις των “γκρίζων” σημείων του νομοσχεδίου.

  Μας αφορά γιατί το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά “τομές”: 

  • κατοχυρώνεται η 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δίνει τη δυνατότητα για “σπαστές υπερωρίες” στους 4ωρίτες εργαζόμενους, με “πρόσθετη αμοιβή” 12%, η επιμήκυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας δε θα αφήσει κανέναν εργαζόμενο ανεπηρέαστο
  • Καταργεί την Κυριακάτικη αργία
  • Κατοχυρώνει και νομιμοποιεί την τηλεργασία, την πιο σύγχρονη ελαστική μορφή εργασίας για να εντείνει την εκμετάλλευση
  • Χτύπημα στην συνδικαλιστική δράση και στα δικαιώματα των εργαζόμενων στην οργάνωση της πάλης τους. Βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη της απεργίας με φακέλωμα και καταστολή με ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, καταργώντας την συλλογική συζήτηση. Επιβάλλουν να εργάζεται το 33% των εργαζομένων την ημέρα της απεργίας

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα!

 Τα διάφορα παπαγαλάκια θέλουν μας πείσουν ότι όσες απεργίες κινητοποιήσεις κι αν κάνουμε ο νόμος θα περάσει. Όμως ο μόνος παράγοντας που μπορεί πράγματι να βάλει εμπόδια στην πολιτική αυτή, είναι η εργατική – λαϊκή κινητοποίηση. Το μοναδικό που υπολογίζουν και φοβούνται η κυβέρνηση και η εργοδοσία  είναι η πάλη των εργαζομένων, η συσπείρωσή τους στα σωματεία, η επιθετική διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αλλιώς δεν θα περιλάμβαναν στο νομοσχέδιο διατάξεις περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα αυτή η εργασιακή ζούγκλα δεν είναι το ίδιο “άγρια” σε όλους τους κλάδους. Εκεί όπου τα συνδικάτα είναι πιο ισχυρά, εκεί όπου οι εργαζόμενοι είναι πιο οργανωμένοι, η εργοδοσία συναντά περισσότερα εμπόδια για να εφαρμόσει το ήδη υπάρχον αντεργατικό πλαίσιο.

Καθολική συμμετοχή στην απεργία – Δεν πάμε στο γραφείο,

στην βλάβη, στο κατάστημα – 3 Ιούνη δεν κάνουμε log in

 Σήμερα, αυτό που πρέπει να κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, είναι οι όροι με τους οποίους θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η δράση μας. Στόχος όλων μας είναι να ανοίξει πλατιά η συζήτηση στους συναδέλφους, για την ανάγκη επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να κατοχυρώνουν όρους δουλειάς με βάση τις ανάγκες μας στο σήμερα. Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις, που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έρχεται η ΝΔ σήμερα να δώσει τη χαριστική βολή. Να μας γίνει πείρα η απεργιακή μάχη.

Λιγότερη δουλειά – Καλύτερη ζωή

Πάνω απ’ όλα υπάρχει σήμερα η δυνατότητα μέσα από τον αγώνας μας, οργανωμένα στο Σωματείο μας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δουλειά και ζωή με βάση τις δυνατότητες που και η δικιά μας δουλειά δημιουργεί.  Σήμερα σύγχρονο είναι η πραγματική μείωση του εργάσιμου χρόνου, το 7ωρο, το 5νθημερο, το 35ωρο ανά εβδομάδα. Δεν δεχόμαστε στην εποχή του 5G, των big data, της ψηφιοποίησης να δουλεύουμε 10ωρα χωρίς ελεύθερο χρόνο. Λέμε όχι στη εντατικοποίηση. Διεκδικούμε σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Θέλουμε τη ζωή μας για εμάς και τις οικογένειές μας.

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Συμμετέχουμε στην απεργία 3 Ιουνίου 2021 στις 10:00 στα Προπύλαια

Share.

Comments are closed.