Σάββατο, Απρίλιος 17

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία ” Κτιριακές Υποδομές” : Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα  στη χώρα μας

0
image_pdfimage_print

 Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στα κεντρικά της χώρας μας, θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μία φορά τα εξής:

Το Σωματείο μας σταθερά και αταλάντευτα έχει αναδείξει την ανάγκη και αγωνίζεται ώστε να έχει το κράτος την αποκλειστική ευθύνη για την παροχή Δημόσιων Δωρεάν Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολείων, Νοσοκομείων και άλλων σημαντικών Δημόσιων κτιρίων. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε θέσει ως κρίσιμο ζήτημα την Αντισεισμική προστασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Προσεισμικούς και Μετασεισμικούς  ελέγχους και τις αναγκαίες αλλά και σωστές παρεμβάσεις στα δημόσια  κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά κτίρια με μεγάλη συνάθροιση κόσμου (δικαστήρια, υπουργεία κ.ά.). Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε τονίσει και επιμένουμε ότι  ο δημόσιος φορέας που εργαζόμαστε έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας αυτό το -ζωτικής σημασίας για την κοινωνία- έργο. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις μεθοδεύουν την πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση του μοναδικού τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους ο οποίος μελετά, δημοπρατεί και εποπτεύει έργα, αλλά και κάνει ελέγχους με ίδια μέσα και προσωπικό. Έτσι με την προ τριετίας μετάταξη των 2/3 των μηχανικών και τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε τεχνικούς και υποχρηματοδότηση, σταμάτησαν τελείως οι Προσεισμικοί έλεγχοι. Παράλληλα έχει διαμορφωθεί μία διαλυτική κατάσταση με διάχυση της ευθύνης σε Περιφέρειες, Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς, ώστε το ευαίσθητο αυτό αντικείμενο να μην έχει καν τον απαιτούμενο κεντρικό έλεγχο από το κράτος, αλλά και να γίνεται εύκολα λεία στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω διαφόρων «χρηματοδοτικών εργαλείων» με πολλαπλάσια κόστη και αμφίβολη ποιότητα και χρόνο κατασκευής. (επισυνάπτουμε ενδεικτική ανακοίνωσή μας του Οκτωβρίου του 2019 που αφορούσε το σεισμό που είχε γίνει στην Αττική εκείνο το καλοκαίρι).

Προειδοποιούμε για πολλοστή φορά ότι, αυτή η πολιτική και αυτές οι μεθοδεύσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που κάνουν χρήση των δημοσίων κτιρίων μεταξύ των οποίων μαθητών και νηπίων, αφού ζούμε σε μία περιοχή και μία περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου, με εκατοντάδες σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια κατασκευασμένα προ δεκαετιών και καταπονημένα, να παραμένουν χωρίς προσεισμικό έλεγχο και άλλα να έχουν ελεγχθεί αλλά να μην έχει σαφή εικόνα το κράτος αν έχουν γίνει και με ποιο τρόπο οι απαραίτητες επισκευές & παρεμβάσεις. Επίσης τονίζουμε ότι το κράτος είναι υπεύθυνο ώστε, παράλληλα με τις σημαντικές ανάγκες για νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν σωστά και εκατοντάδες λειτουργούντα παλιά και καταπονημένα!

 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ,

ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Share.

Comments are closed.