Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Σωματείο Εργαζομένων στη ” ΜΕΛΛΟΝ” : Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας

image_pdfimage_print

Βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται και τα μέτρα της εταιρείας, όπως και του Κράτους, να παραμένουν ανεπαρκή , αυξάνεται και η δική μας ανησυχία. Χθες επιβεβαιώθηκαν 5 κρούσματα στη Δελέτη (συνεργαζόμενο γραφείο της εταιρείας) σε ένα τμήμα 15 ατόμων. Τα περισσότερα ασυμπτωματικά.

Η εργοδοσία ακόμα και τώρα κατηγορεί το Σωματείο ότι δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και φόβου και αρκέστηκε σε μια έφοδο στο χώρο της παραγωγής για να μας κουνήσει το δάχτυλο για τη μάσκα, που κατά τα άλλα θεωρεί περιττό να παρέχει δωρεάν και με επάρκεια στους εργαζόμενους.

Ας σταματήσει πια η καραμέλα της ατομικής ευθύνης και μόνο! Ακόμα και για τους συναδέλφους στη Δελέτη έκανε «διάγνωση» η εργοδοσία ότι κόλλησαν όλοι στο διάλλειμμα επειδή δεν πρόσεχαν οι ίδιοι καθώς για την εργοδοσία η μάσκα και η θερμομέτρηση είναι αρκετά για να μην υπαρξει διασπορά, όπως μας λένε!

Φυσικά η μάσκα προστατεύει αλλά δεν αρκεί! Είμαστε οι πρώτοι, ως ΔΣ που μιλάμε για χρήση μάσκας και ατομικά μέτρα προστασίας.

Ζητούσαμε επί μήνες να ανοίξουν το χώρο του διαλείμματος για να μη συνωστιζόμαστε στην έξοδο κινδύνου και μας έλεγαν ότι δεν θέλουν να ερχόμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους της διπλανής ετιαρείας. Τώρα όχι μόνο επιτρέπεται  το διάλειμμα σε κοινό χώρο αλλά και σε κοινές ώρες με τους άλλους συναδέλφους, αλλά μας υποχρεώνουν να τρώμε αποκλειστικά σε αυτό το χώρο με δική μας ευθύνη ως προς την καθαριότητα, δηλαδή σε ένα τραπέζι που ένα λεπτό πριν μπορεί να έτρωγε ή να καθόταν κάποιος άλλος συνάδελφος.

Για όσα μέτρα έχουν ή δεν έχουν πάρει επικαλούνται τον ΕΟΔΥ, αλλά κατά το δοκούν! Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι ζητούσαν ιατρικές βεβαιώσεις από ευπαθείς ομάδες ότι μπορούν να δουλέψουν και ότι δεν κινδυνέυει η υγεία τους, για να μη φέρει καμιά ευθύνη η εργοδοσία, κάτι που φυσικά ο ΕΟΔΥ δεν προέβλεπε.

Ας μη γελιόμαστε! Δεν χρειάζεται να είσαι ο ΕΟΔΥ για να κατανοήσεις ότι ένας βασικός τρόπος για να προστατεύσεις ουσιαστικά τους εργαζόμενους είναι τα τεστ! Δεν μπορεί να επιστρέφει ένας εργαζόμενος από άδεια ασθενείας ή επειδή κάποιο μέλος της οικογένειάς του ήταν άρρωστο και να μη του γίνεται τεστ με ευθύνη της εταιρείας. Η απάντηση τους ήταν ότι «δεν είμαστε γιατροί» και ότι «είναι ευθύνη του καθενός και του γιατρού του πότε και αν θα κάνει το τεστ». Δηλαδή το καλοκαίρι έκριναν σκόπιμο να γίνουν τεστ στα δύο γκρούπ αδειών που επέστρεψαν ενώ τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται, αν κάποιος απουσιάζει μια εβδομάδα δεν κρίνεται σκόπιμο! Αυτό αποδεικνύει ότι το έκαναν κάτω από την πίεση του Σωματείου και των εργαζομένων και μόνο!

Πως μπορεί ένας εργαζόμενος των 500 – 600 ευρώ να δίνει κάθε τόσο 100 ευρώ για το τεστ;

Γιατί δεν έκαναν τεστ και στους υπόλοιπους συναδέλφους στη Δελέτη που είναι στον άλλο όροφο που όμως κάνουν σε κοινούς χώρους διαλείμματα, χρησιμοποιούν το ίδιο ασανσερ κλπ;

Γιατί προσπάθησαν να αποκρύψουν τα κρούσματα; Από πότε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι απόρρητος μόνο για τους agents καθώς οι προιστάμενοι όλου του Ομίλου ήταν ενημερωμένοι από την πρώτη στιγμή;

Η εργοδοσία κωφεύει στο γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε μεγάλους χώρους εργασίας ακριβώς λόγω της έλλειψης των μέτρων. Τα ανάγει όλα σε ατομική ευθύνη επειδή η εταιρική ευθύνη βλάπτει την τσέπη της!

Έφτασαν στο σημείο να υπονοούν ότι στοχοποιούμε τους συναδέλφους που βρέθηκαν θετικοί επειδή ως Σωματείο απαιτήσαμε να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων (και όχι των ονομάτων), επείδη ανησυχούμε για την υγεία μας και τις οικογένειές μας, επειδή εν τέλει η εργοδοσία θέλει να κρύψει τις δικές της ευθύνες!!!

Απαιτούμε:

Τεστ με ευθύνη της εταιρείας στους εργαζόμενους.

Άύξηση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους, τακτικές απολυμάνσεις. Επάρκεια αντισηπτικών και μασκών σε όλους τους εργαζόμενους.

Διάσφαλιση κατάλληλων και ασφαλών χώρων για το διάλειμμα.

Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ, της απλήρωτης υπερωρίας. Έξτρα άδεια με αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν για οποιονδήπτε λόγο σχετίζεται με την πανδημία (πχ κλείσιμο σχολείου, προλητπική καραντίνα κ.α).

Comments are closed.