Δευτέρα, 3 Αυγούστου

Σωματείο εργαζομένων “Αθηναϊκή Ζυθοποιία”: Τρίωρη στάση εργασίας στις 7 Ιούλη (09:00 π.μ.-12:00), όπου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση

image_pdfimage_print

Το Σωματείο μας κατέθεσε έγκαιρα το αίτημα, συγκεκριμένα από τις 6/4/2020, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία για την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η εταιρεία σκοπίμως και βάσει σχεδίου, όπως αποδεικνύεται σαφέστατα από τα μετέπειτα πεπραγμένα της, κωλυσιέργησε καθυστερώντας τη διαδικασία, προκειμένου να φτάσει στις 15/6 για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το σωματείο. Όταν τελικά κάθισε στο τραπέζι, αυτό που ζήτησε από τους εργαζόμενους, είναι να έρθει με τη «σκούπα και το φαράσι» όπως είπε ο Δ/ντας σύμβουλος στην κοπή της πίτας, όχι για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, αλλά για να σαρώσει τις κατακτήσεις μας. Κατακτήσεις τις οποίες η κυρία Δρακοπούλου επιμένει να τις ονοματίζει, προσβλητικά για όσους εργαζόμενους αγωνίστηκαν για να τις απολαμβάνουμε σήμερα εμείς, ως «παροχές», λες και τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία είχε ανοίξει το παράθυρο και τις μοίραζε σε όποιον εργαζόμενο περνούσε από κάτω.

Η κυρία Δρακοπούλου, εξέδωσε ανακοίνωση τέσσερις ώρες μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης, για να διαψεύσει τον εαυτό της και όσους συμμετείχαν στην κουβέντα, γράφοντας συνειδητά ψεύδη, ότι η εταιρεία δεν ζήτησε το κόψιμο της προσαύξησης του εκτός έδρας των πωλητών, το οποίο είναι υπογεγραμμένο από τη ΣΣΕ του 2005, όπως έγραψε το σωματείο στην ανακοίνωση του. Στην επόμενη συνάντηση ήρθαν και επέμεναν στην περικοπή του, όπως και σήμερα, στο κατάπτυστο τελεσίγραφο που έστειλαν. Αυτή είναι η αξιοπιστία τους, γράφουν ανακοινώσεις στις οποίες διαψεύδουν τα όσα λένε οι ίδιοι, για να τα επαναφέρουν αργότερα. Όση προπαγάνδα όμως, όση διαστρέβλωση και ψεύδη να επιστρατεύσουν, το σωματείο θα αποκαλύψει την αλήθεια στους εργαζόμενους.

Οι υποκριτικές όπως αποδεικνύεται ανακοινώσεις ενδιαφέροντος για το καλό όλων μας, η δημιουργία ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων, το «όλοι μαζί την επόμενη μέρα», έδωσαν την θέση τους στον εκβιασμό και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, για να υπογράψουν σύμβαση με το σωματείο με τους δυσμενείς για τους εργαζόμενους όρους που θέλει η εταιρεία. Τους ενημερώνουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάνε σε κανένα ψυχολόγο που παρέχει ο εργοδότης, αλλά θα οργανώσουν την πάλη τους με το σωματείο τους, για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους.

Στέλνουμε το μήνυμα στα χρυσοπληρωμένα μεγαλοστελέχη της εταιρείας να σταματήσουν να λένε στους εργαζόμενους, για το «πόσο δύσκολη είναι η επόμενη μέρα», για το «ότι πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη». Τους καλούμε να πουν στους εργαζόμενους, που τα βγάζουν κάθε μήνα πέρα με δυσκολία, το ποσοστό που θα «φορολογήθούν» για το παχυλό Bonus το οποίο θα εισπράξουν, και κυρίως, το πώς μερίμνησε η ίδια η εταιρεία για αυτό, καταβάλλοντας το στον «κατάλληλο χρόνο».

Στέλνουμε το μήνυμα στην εταιρεία, ότι δεν μπορεί να ξεγελάει πλέον με την υπερπροβεβλήμενη με πληρωμένες καταχωρήσεις, εταιρική κοινωνική ευθύνη, γιατί όπως αποδεικνύεται οι μάσκες και τα νερά που έδωσε στα νοσοκομεία, βγήκαν από την επιδιωκόμενη περικοπή των κατακτήσεων των εργαζομένων της. Είναι τόσο αντικοινωνική η συμπεριφορά της εταιρείας, που κόβει τις κατασκηνώσεις από παιδιά που έμειναν εγκλωβισμένα στα σπίτια τους λόγω κορωνοϊού επι δύο και πλέον μήνες.

Συνάδελφοι,

η εταιρεία δεν θέλει να υπογράψει σύμβαση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για αυτό και αρνήθηκε το δικαιότατο αίτημα των τριών σωματείων, εν μέσω τις κρίσης του κορωνοϊού και του Lock Down, λαμβάνοντας υπόψιν την τεράστια αβεβαιότητα που υπήρχε για το αύριο, για επέκταση της συμβάσης που τότε ήταν εν ισχύ, χωρίς να προβάλλουν καμία απαίτηση ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε η εταιρεία. Αρνήθηκε το δικαιότατο αυτό αίτημα για να έρθει να προβάλλει απαιτήσεις για ανατροπές, 5 λεπτά πριν τη λήξη της μετενέργειας και να οδηγήσει τα σωματεία σε καθεστώς εκβιασμού και με τον πιστόλι στον κρόταφο, να αποδεχθούν τις απαιτήσεις της. Η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει και ούτε χρησιμοποιήσει ανάλογες πρακτικές στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, θυμίζουμε μόνο ότι η προηγούμενη σύμβαση υπεγράφη στις 27 Ιούλη με ληγμένη τότε την μετενέργεια από 31/3. Αυτό είναι ένα σαφές στοιχείο που αποδεικνύει τις πραγματικές επιδιώξεις τους, όπως και το γεγονός ότι η εταιρεία διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τελεσίγραφα, τρομοκρατία στους εργαζόμενους και λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Συνάδελφοι, το σωματείο αποφάσισε ομόφωνα στο σημερινό του διοικητικό συμβούλιο:
Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 7/7/2020 από τις 09:00 εώς τις 12:00, οπού θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις εγκαταστάσεις της Κηφισού 107, για να αποφασίσουμε συλλογικά την κλιμάκωσή των κινητοποιήσεων μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Comments are closed.