Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Το Θριάσιο Νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως νοσοκομείο αναφοράς λόγω μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό

image_pdfimage_print

Το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως νοσοκομείο αναφοράς, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και της ανυπαρξίας μηχανήματος μοριακού ελέγχου SARS-CoV-2.

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 – που οφείλεται, πρώτα από όλα, στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο περιορίζει στο ελάχιστο κάθε προληπτικό μέτρο στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, στις Μεταφορές, στην Εστίαση, για να διευκολύνει τους αντίστοιχους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και αφήνει ανενόχλητη την εργοδοσία να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στους μαζικούς εργασιακούς χώρους – επιβάλλει την άμεση ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό, υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας και, πρώτα από όλα, τα νοσοκομεία αναφοράς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – στο οποίο νοσηλεύονται ήδη 13 ασθενείς με SARS-CoV-2 – που αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως νοσοκομείο αναφοράς, ιδιαίτερα σε περίπτωση μαζικής επιδημίας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και της ανυπαρξίας μηχανήματος μοριακού ελέγχου SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν κενές

  • 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα, σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινική, όπου έξι ειδικευμένοι γιατροί (από τους οποίους, ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας) έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, ανάμεσα τους επιβεβαιωμένοι και πιθανοί ασθενείς SARS-CoV-2.

  • 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα, οι συνάδελφοι εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και συχνά δύο νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για περισσότερους από τριάντα ασθενείς.

Χαρακτηριστικές είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στην Πνευμονολογική κλινική αλλά και στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων – όπου νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-CoV-2 – που οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, χωρίς τη δυνατότητα να πάνε ούτε τουαλέτα, αφού δεν «φτάνουν» σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας.

  • 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθών θαλάμου για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.
  • 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι στα παραίατρικά τμήματα, με τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
  • 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.
  • στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους και πρακτικάριους ενώ και οι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου
  • για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν επαρκούν οι φυσικοθεραπευτές , που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με SARS-CoV-2

 

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες (όπως 18 επικουρικοί γιατροί, επικουρικοί νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, 59 καθαριστές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Ταυτόχρονα, παραμένουν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας π.χ. γάντια – όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων), με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων ασθενών – παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών και των υπόλοιπων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Αποδεικνύονται, για άλλη μια φορά, οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου προκαλεί και η έλλειψη μηχανήματος για τον μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα τα δείγματα για εξέταση των πιθανών ασθενών να στέλνονται σε άλλα εργαστήρια και να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση.

Θυμίζουμε ότι, το διάστημα Μάρτιος – Μάιος, για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών (π.χ. Ορθοπαιδική, Καρδιολογική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, ΩΡΛ κλπ) του νοσοκομείου.

Ουσιαστικά το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο κόντευε να μετατραπεί σε “νοσοκομείο της μιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις, ιδιαίτερα να λάβουμε υπόψη ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική.

Ταυτόχρονα, παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητες οι εγκαταστάσεις του Γενικoύ Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”, που ήταν ανάμεσα στα νοσοκομεία που «έκλεισαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν «ξαναλειτούργησε» ως νοσοκομείο. Με την αναγκαία στελέχωση και εξοπλισμό, μπορεί να λειτουργήσει ως το νοσοκομείο αναφοράς της 2ης ΥΠΕ για την επιδημία COVID-19.

Ξεκαθαρίζουμε ότι επείγει η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2, με τον μαζικό προληπτικό έλεγχο των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στην Ελλάδα καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, και των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Απαιτείται να σταματήσει η  διαρκής ενίσχυση, από όλες τις κυβερνήσεις, των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, όπου και η επιδημία αξιοποιήθηκε για κερδοσκοπία, με τα διαγνωστικά τεστ και τον διπλασιασμό στην αποζημίωση των κλινών ΜΕΘ και να ακυρωθούν τα νέα κυβερνητικά σχέδια για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης με τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σχεδιασμούς που υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος για την ίδρυση του ΟΔΙΠΥ Α.Ε.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας, εκτός από τον «αόρατο», έχουμε και τον ορατό εχθρό, το καπιταλιστικό σύστημα, όπου ακόμα και η αντιμετώπιση της επιδημίας, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, γίνεται πηγή κερδοφορίας ή ευκαιρία για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

να στελεχωθεί και να εξοπλισθεί το ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα» για να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς της 2ης ΥΠΕ για τη νοσηλεία ασθενών με SARS-CoV-2

► να ενισχυθεί άμεσα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

► να εξασφαλισθεί, με κεντρική προμήθεια, πλήρης επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μηχάνημα μοριακού ελέγχου για SARS-CoV-2.

► να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας

Comments are closed.