Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου»

Δημοσιεύτηκε στις

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου», τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και ανεμβολίαστων εργαζομένων

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Πανδημοσιοϋπαλληλική Στάση Εργασίας (12 μ. – 3 μ.μ.)

Συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στο Υπουργείο υγείας  και Διαδήλωση στη Βουλή

Αναχώρηση πούλμαν από ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο στις 12 μ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχισθεί η απαράδεκτη κατάσταση, με:

  • τις «εικόνες ντροπής» χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν για ώρες για έλεγχο για SARS-CoV-2 ή αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών
  • τις χιλιάδες κρούσματα λόγω και της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία και σχολές
  • τους δεκάδες νεκρούς από την επιδημία καθημερινά λόγω και των επικίνδυνων συνθηκών νοσηλείας, ιδιαίτερα διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ
  • τη συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου», είτε εξολοκλήρου, όπως στο Σισμανόγλειο, είτε σταδιακά, όπως στο ΘΡΙΑΣΙΟ και σε δεκάδες άλλα νοσοκομεία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς των υπολοιπων παθήσεων
  • την αναστολή εφημερίας και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, την ίδια περίοδο που καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά
  • την επικίνδυνη οδηγία για μείωση της καραντίνας των θετικών στον SARS-CoV2 εργαζομένων, που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του κράτους – εργοδότη
  • την αξιοποίηση του εμβολιασμού, από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών, αναστολών εργασίας και απολύσεων
  • την εντατικοποίηση, τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, τις αναγκαστικές μετακινήσεις και τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας και απειλούνται με απόλυση
  • τον κίνδυνο απόλυσης περίπου 10.000 συμβασιούχων συναδέλφων, στις 28 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου και τους σχεδιασμούς για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών.
  • την απόρριψη από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ του αιτήματος μας για ένταξη στα ΒΑΕ και τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση ακόμη και του ανθυγιεινού επιδόματος.

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ γιατί, εν μέσω επιδημίας, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2021 μειώθηκαν κατά 2229), και της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 279 εκατ. και του κονδυλίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 208 εκατ.

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά σε αναστολή εργασίας περισσότερους από 6000 εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα η επικίνδυνη οδηγία του ΕΟΔΥ επιβάλλει την επιστροφή στην εργασία θετικών  στον SARS-CoV2 εργαζομένων μετά από 5ήμερη καραντίνα, διευκολύνοντας την ήδη μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού, περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα (χωρίς να έχει γίνει έλεγχος ολόκληρου του προσωπικού), 60 περίπου συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας και  περισσότεροι από 170 συμβασιούχοι συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση.

Αντίστοιχα, αντί για την ενίσχυση των Κέντρων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και την επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, για να εξασφαλισθεί συστηματικός δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος για SARS-CoV-2, η κυριολεκτικά μας «κοροϊδεύει» με δηλώσεις για δήθεν «τα φθηνότερα tests» και με «επιβολή πλαφόν».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων παραμένουν συνολικά κενές περισσότερες από 60 οργανικές θέσεις προσωπικού, 10 συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας και  28 συμβασιούχοι συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση.

 Αντίστοιχα, το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται από 6 μόνο γιατρούς και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό ενώ στην Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας.

Ταυτόχρονα, η άρνηση της κυβέρνησης να στελεχώσει – επαναλειτουργήσει τα κλειστά νοσοκομεία και να επιτάξει ιδιωτικές μονάδες για την αντιμετώπιση της επιδημίας έχει σαν αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, να «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο η αύξηση των κλινών COVID από 45 σε 61 αρχικά και κατόπιν σε 95, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές του Χειρουργικού τομέα να έχουν περιοριστεί σε 60 περίπου κλίνες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες (περισσότεροι από 1500 ασθενείς παραμένουν σε μακροχρόνια αναμονή για χειρουργική επέμβαση).

Αποδεικνύεται ότι η αντιεπιστημονική κυβερνητική πολιτική της «ατομικής ευθύνης», όχι μόνο αυξάνει αντικειμενικά τον κίνδυνο για την υγεία (και τα δικαιώματα) των λαϊκών οικογενειών, αλλά και αξιοποιεί την επιδημία για να χτυπηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, να επεκταθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και Ασφάλιση και να επιταχυνθεί η υλοποίηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που «εκκρεμούσαν».

Πρόσφατο παράδειγμα αξιοποίηση της επιδημίας για να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία είναι η κατάπτυστη απόφαση για αναστολή εφημερίας – που επιβλήθηκε κυριολεκτικά με τα ΜΑΤ – του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, με τη δικαιολογία της μετατροπής σε κέντρο εμβολιασμού. Με μόνους κερδισμένους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών με παιδιατρικά τμήματα.

Ακόμη και η πρόσφατη πολυδιαφημισμένη συμφωνία για χρυσοπληρωμένη (με διπλάσιο νοσήλειο από τον ΕΟΠΥΥ) ενοικίαση 665 κλινών του ιδιωτικού τομέα για νοσηλεία ασθενών με  COVID, από τις οποίες, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ήταν καλυμμένες μόνο 335, αποδεικνύεται «ανούσια», δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών αποδέχονται τη διακομιδή μόνο ασθενών, με πολύ ήπια συμπτωματολογία.

Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύτιμες υπηρεσίες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αρχικά στην έναρξη της επιδημίας, μας καλούσαν να πειθαρχήσουμε στις «υποδείξεις» της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με το σύνθημα ότι δήθεν «θα λογαριαστούμε μετά» ενώ ακόμη και σήμερα αποδέχονται την ύπαρξη και δράση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, αν και στην επιδημία φάνηκε πιο καθαρά από ποτέ, ο παρασιτικός ρόλος του.

Αυτό όμως που πραγματικά «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης για πολλούς από εμάς, είναι η κυνική πρωθυπουργική ομολογία, σε ερώτημα για την πορεία της επιδημίας, ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ότι «Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή…»

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο, που κορυφώνονται οι πανηγυρισμοί για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), στον κρατικό προϋπολογισμό δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας.

Οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιχειρηματικών ομίλων συμβαδίζουν με την απελπισία και την αγανάκτηση που  νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη.

Αντί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης για να «ανακουφισθούμε» οι λαϊκές οικογένειες από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας έχουμε κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τα συμφέροντα τους υπηρετεί η πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει τα δικαιώματα μας.

Με αυτό τον εχθρό χρειάζεται να συγκρουστούμε, για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Περισσότερα

H ΔΑΣ για τις εκλογές στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου – Διπλασιασμός σε ψήφους,ποσοστά και έδρες

Η ΔΑΣ ΝΤ ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει τους αντιπροσώπους που ενίσχυσαν διακριτά το ψηφοδέλτιο και διπλασίασαν...

112 Φοιτητικοί Σύλλογοι συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη 112 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, θα συναντηθούν στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου...

Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Ν.Πελοποννήσου – Όχι αναμογεννήτριες στον Μαίναλο

ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΕ ΜΑΙΝΑΛΟ, ΛΥΚΑΙΟ ΟΡΟΣ, ΠΑΡΝΩΝΑ ! Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου...