Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια

0

Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας  στις ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις

Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να απαιτήσουμε την απόσυρση της Ελληνοαμερικανική; Συμφωνίας για τις Βάσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή για επικύρωση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!

Πρόκειται για τη Συμφωνία, που υπογράφηκε τον  Οκτώβριο 2021, από τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ελλάδας και προβλέπει την μετατροπή της χώρας μας σε ΑμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, αρχικά για 5 έτη και κατόπιν  επ’ αόριστον.

Η παρουσία των αμερικανικών βάσεων, μετατρέπει τη χώρα μας σε στόχο αντιποίνων, όπως έχει δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών.

Ήδη η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζεται μέσω της αξιοποίησης των βάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα κλπ για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των ενόπλων δυνάμεών στην Ανατολική Ευρώπη για να συμμετέχουν στην περικύκλωση της Ρωσίας.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη,  βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση με την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας.

Αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες να μεταναστεύσουν για να σωθούν από την φρίκη του πολέμου.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης, εντείνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για να εξασφαλίσει «μερίδιο από τη λεία» στην ελληνική άρχουσα τάξη.

Η πολιτική της εμπλοκής τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό των αρχουσων τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και έχει “στρώσει το τραπέζι” για επικίνδυνα παζάρια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας Μας.

Ο στόχος της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναβαθμίζει για το ΝΑΤΟ τη σημασία ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την κατεύθυνση προβάλλεται όλο και περισσότερο η έννοια του ΝΑΤΟικού εδάφους, όπου ουσιαστικά θα υπάρχει «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι απαιτήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης για να συνεχίσει να συνδράμει τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται μόνο στη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο αλλά περιλαμβάνουν και τη διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στη μεταφορά Ενέργειας. Γι’ αυτό δεν γίνεται πλέον ούτε καν συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία για το Κυπριακό.

Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί επομένως να υπάρξει απ’ την «πρόοδο» (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις) που σημειώνει ο διάλογος των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Αντίθετα, όσο η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη. 

Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκληση να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία και να μην χρηματοδοτούνται τα αναγκαία αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίνουν δις ευρώ για το ΝΑΤΟ και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟίκές βάσεις, για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.