Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Συγκέντρωση 10 Δεκέμβρη στην είσοδο του νοσοκομείου για μέτρα προστασίας της υγείας

image_pdfimage_print

Με συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στην είσοδο ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και άμεση καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, οι φυσικοθεραπευτές του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, στα πλαίσια Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας, διεκδικώντας την άμεση χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αν και οι φυσικοθεραπευτές – , όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας – εργάζονται σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, και είναι εκτεθειμένοι σε βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, έχουν αποκλεισθεί ακόμη και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος (όπως και οι γιατροί, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες, διοικητικοί εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ).

Δικαιολογημένα όλοι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας αγανακτούμε γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται την ένταξη μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας.

  • Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν νοσήσει, δεκάδες νοσηλεύονται ενώ συνάδελφοι μας έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει εξασφαλισθεί ούτε επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις π.χ. σε γάντια και μάσκες υψηλής προστασίας.

Αναδεικνύονται, για άλλη μια φορά, οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Ταυτόχρονα, παρά την αυξανόμενη εξάπλωση της επιδημίας και μέσα στις μονάδες υγείας, αρνούνται να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων και των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για την πρόληψη μετάδοσης από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

Προειδοποιούμε ότι η νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 22 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, θα χειροτερέψει τις ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό.

H εφαρμογή των DRG, η επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (με βάση τους νόμους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ) και η «αύξηση της οικονομικής αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων», που προβλέπει το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη) θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και νέο χτύπημα στα εναπομείναντα δικαιώματα μας.

Ενάντια στην πολιτική αυτή, που μετατρέπει την υγεία σε «ατομική ευθύνη» και αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης και το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των υγειονομικών με τους υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων, το αμέσως επόμενο διάστημα, να προχωρήσουμε σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να διεκδικήσουμε μαζί:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

► επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

► επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Comments are closed.