Δευτέρα, 10 Αυγούστου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων φυσικοθεραπευτών

image_pdfimage_print

Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων φυσικοθεραπευτών για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αποτελεί πρόκληση για τους φυσιοθεραπευτές και συνολικά τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν το αίτημα μας για ένταξη χιλιάδων συναδέλφων (που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες) στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ πολλοί έχουν αποκλεισθεί και από την χορήγηση του ανθυγιεινού επαγγέλματος.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση με την ταλαιπωρία των ασθενών και την εντατικοποίηση και επιβάρυνση της υγείας των υγειονομικών γίνεται καθημερινά χειρότερη λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι το 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού και δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 1200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.  Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη (2Κ/2019) που έγινε και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκαν οι 2000 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις δημόσια προνοιακά ιδρύματα και κέντρα αποκατάστασης, που λόγω της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, αδυνατούν να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες. Με αποτέλεσμα, χιλιάδες συνάνθρωποι μας να στερούνται αναγκαίες υπηρεσίες για τη θεραπεία και την αποκατάσταση τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση ασθενών και εργαζομένων.

Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, ο αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,   με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουν περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα αφού εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας  υπουργική απόφαση που θα καθορίζει “από μηδενική βάση” τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ  υπάρχει “σύσταση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ για “μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα”.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και κυρίως το νόμο Κατρούγκαλου, ετοιμάζει νέα επίθεση, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουμε μαζί:

► να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

► Να μην περικοπεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να επεκταθεί στους φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και όσους εργαζόμενους δεν το λαμβάνουν σήμερα

► Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες,

► Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Στην κατεύθυνση αυτή, συμμετέχουμε στην

Πανελλαδική Στάση Εργασίας και τη Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας την ΤΡΙΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, στις 11 π.μ.

και προετοιμάζουμε Απεργιακή Απάντηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

Σε αυτό τον δρόμο, καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε μαζί.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Comments are closed.