Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας 1ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας

Δημοσιεύτηκε στις

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του 1ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, που είναι αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους έξαρσης επιδημιών.

Το Κέντρο Υγείας καλύπτει την περιοχή Ελευσίνας – Μαγούλας, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Ασπροπύργου (σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας)  με περίπου εβδομήντα οκτώ χιλιάδες μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με τις απογραφές) και χιλιάδες εργαζόμενους στις δεκάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής, όπου τα «εργατικά ατυχήματα» είναι συχνότατα και οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν» λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της αυξανόμενης εργοδοτικής ασυδοσίας.

Αν και δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι προσέρχονται καθημερινά στο 1ο Κέντρο Υγείας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χορήγηση μιας απλής χειρουργικής μάσκας ανα ημέρα σε κάθε εργαζόμενο του 1ου Κέντρου Υγείας και ανα τρεις ημέρες σε κάθε εργαζόμενο του 2ου Κέντρου Υγείας.

Απόδειξη των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι παραμένουν κενές 7 οργανικές θέσεις παθολόγων και γενικών γιατρών και 4 οδοντιάτρων ενώ λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι (είναι κενές και οι 3 οργανικές θέσεις) και γιατροί εργασίας (είναι κενές και οι 3 οργανικές θέσεις)..

Κενές είναι και οι 6 οργανικές θέσεις παιδιάτρων στο 1ο Κέντρο Υγείας ενώ στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς παιδιών.

Αντίστοιχα, είναι κενές 14 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 5 θέσεις μαιών, 7 θέσεις επισκεπτριών υγείας, 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 1 θέση διαιτολόγου και 2 θέσεις φυσικοθεραπευτών.

Ταυτόχρονα, διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ 1ου Κέντρου Υγείας και 2ου Κέντρου Υγείας (ότι έχει απομείνει από την πρώην μονάδα του ΙΚΑ) που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.

Κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι (2 νοσηλεύτριες, 1 ψυχολόγος, 2 διοικητικοί, 2 καθαρίστριες και 4 φύλακες) που η σύμβαση τους λήγει τους επόμενους μήνες και οι εργαζόμενοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ (1 στα εργαστήρια και 1 καθαρίστρια) που η σύμβαση τους λήγει τον Μάρτιο 2021.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εργασίας στο Κέντρο Υγείας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

 Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της Ελευσίνας να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, που είναι αυξημένες λόγω και της επιδημίας SARS-CoV-2, η κυβέρνηση ΝΔ  υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και «ατομική υπόθεση», για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του 1ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας προκαλεί και η μη ολοκλήρωση των οργανισμών των Κέντρων Υγείας.

Συγκεκριμένα, αν και στον οργανισμό του Κέντρου Υγείας, προβλέπεται η ύπαρξη Γραφείου Διοίκησης και Γραφείου Κοινωνικής Φροντίδας  – και με πράξη του διοικητή του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ, το 2012, μετά από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του νοσοκομείου, είχαν τοποθετηθεί προϊστάμενοι – μετά την υπαγωγή στη 2η ΥΠΕ ουδέποτε εκδώθηκε έγγραφο για ορισμό υπευθύνων των αντίστοιχων γραφείων.

Ταυτόχρονα, παρόλο που ο ισχύον νόμος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρει ότι η διοικητική οργάνωση των Κέντρων Υγείας ακολουθεί αυτή των νοσοκομείων, δεν έχει προχωρήσει η ολοκλήρωση των οργανισμών των Κέντρων Υγείας.

 Ζητάμε από τον αρμόδιο υπουργό και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών, με χορήγηση επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας

► να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα, με καθημερινή 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων

► να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων

► Να μετατραπούν τα Γραφεία Διοίκησης και Κοινωνικής Φροντίδας του Κέντρου Υγείας σε τμήματα ή αυτοτελή γραφεία υπαγόμενα κατευθείαν στον Διευθυντή και να προστεθεί αντίστοιχο τμήμα Νοσηλευτικής

► να ορισθούν, με ευθύνη της 2ης ΥΠΕ, οι προϊστάμενοι Γραφείων – Τμημάτων του Κέντρου Υγείας, με καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος, μέχρι να ολοκληρωθούν η τροποποίηση του οργανισμού και η οριστική διαδικασία επιλογής προισταμένων

Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένο με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης. Στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας.    

Στο Κέντρο υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες σχολικής υγείας καθώς και να υπάρχει προσανατολισμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, με καταγραφή και μελέτη της επαγγελματικής νοσηρότητας στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους της περιοχής.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...