Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Πέμπτη 5 Μαρτίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση Αμφιθέατρο του νοσοκομείου στις 12.30μ.μ

Δημοσιεύτηκε στις

  • να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση
  •  να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και νοσηλευόμενων στις μονάδες υγείας

ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 12:30 μ.μ.

Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου

Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες υγείας πανελλαδικά. Ελλείψεις που, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μαζική έξαρση της νόσου.

Μόνο αγανάκτηση προκαλούν όμως οι κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης της χώρας»,  ότι «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.» και ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας με προσωπικό – ούτε καν για τη στελέχωση των δεκάδων κρεβατιών ΜΕΘ, που παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού –  αλλά και η μοναδική προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού περιλαμβάνει ελάχιστες θέσεις (μόνο 200 όταν οι κενές οργανικές ξεπερνούν τις 30.000) και γίνεται με απαράδεκτους όρους (τρίμηνη σύμβαση με μπλοκάκι).

Αν και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας, όχι μόνο δεν έχει δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2020 και δεν έχει εκταμιευθεί ούτε το κονδύλι για την πληρωμή των εφημεριών και της αποζημίωσης των νυχτερινών, αργιών, Κυριακών και υπερωριών των υγειονομικών.

Όσο για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που έχει οριστεί αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για την 2η ΥΠΕ, ΔΕΝ υπάρχει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ούτε θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης.

Οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, οι οποίοι «μετονομάζονται» σε «θαλάμους λοιμώξεων», ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν έχει εκπαιδευθεί στα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και πολύ περισσότερο σε περιόδους πιθανής έξαρσης επιδημιών.

Αποτέλεσμα είναι ότι στο νοσοκομείο μας, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, παραμένουν κενές:

  • 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα, σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου για την κάλυψη του προγράμματος εφημεριών, έχουν απομείνει μόνο πέντε ειδικευμένοι (από τους οποίους, η μία είναι επικουρική που η σύμβαση της λήγει την 1η Απριλίου) και ένας ειδικευόμενος γιατρός.

  • 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα, οι συνάδελφοι εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) συχνά με ένα μόνο ρεπό την εβδομάδα, ενώ στο αναισθησιολογικό τμήμα, πολλοί νοσηλευτές έχουν τριψήφιο αριθμό χρωστούμενων ρεπό.

Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην Πνευμονολογική και Α Παθολογική κλινική – όπου νοσηλεύθηκαν πρόσφατα πιθανά κρούσματα κορονοϊού – με αρνητικές συνέπειες για την ασφαλή λειτουργία, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν μόνο τα 7 από τα 8 κρεβάτια, γιατί λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 ειδικευμένοι γιατροί. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στη ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων.

  • 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου.
  • 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι στα παραίατρικά τμήματα, με τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
  • 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.
  • στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων.
  • οι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, με 1 γιατρό και 1 νοσηλεύτρια, για δύο πρωινά την εβδομάδα.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει. Η νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 41 εκατ. ευρώ το 2020 θα χειροτερέψει τις ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Η εφαρμογή των DRG, κατά απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών θα οδηγήσει «αιματηρά εξιτήρια» σε βάρος της υγείας των ασθενών. Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς.

Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών.

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί ομίλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί». Δε θα θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού

► άμεση προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού, με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας

► ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και των κέντρων υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με το αναγκαίο προσωπικό. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)

► δωρεάν διάθεση μέσων προφύλαξης (π.χ. μάσκες, αντισηπτικά), ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

► πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας .

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οι εργαζόμενοι της Εύβοιας τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στις συγκεντρώσεις...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και στον κλάδο μας στην...

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...