Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών που αναδεικνύουν προβλήματα και ελλείψεις

0

Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών που αναδεικνύουν προβλήματα και ελλείψεις και διεκδικούν ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, την εντατικοποίηση και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ ερχόμαστε αντιμέτωποι με απειλές και διώξεις σε βάρος μας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εκδικητικής απόλυσης παρατασιούχου ειδικευόμενου ορθοπαιδικού από την διοίκηση του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, λόγω των κινητοποιήσεων, στις οποίες είχε προχωρήσει το Σωματείο Εργαζομένων, το 2021, ενάντια στην περικοπή μισθού του ίδιου και δεύτερου συναδέλφου (με την κατηγορία για δήθεν “απρεπή και επιθετική συμπεριφορά” προς το πρόσωπο του τότε Αναπληρωτή Διοικητή).

Στις συνεχιζόμενες απαράδεκτες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, περιλαμβάνονται αναιτιολόγητες αντικαταστάσεις διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων και συνεχείς μετακινήσεις συναδέλφων από ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, με αποκορύφωμα τη συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και αναπλ. Γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων,

Για να βάλει εμπόδια στη δράση της συναδέλφισσας, αρχικά επιχείρησε να την μετακινήσει στο Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, που αποτελεί κρίσιμο τμήμα για την υλοποίηση της «αξιολόγησης δομών και προσωπικού» στην κατεύθυνση λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κατόπιν την υποχρέωσε, με προσωρινή δικαστική εντολή,, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της, να αναλάβει καθήκοντα προισταμένης στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων.

Ο αυταρχισμός της διοίκησης του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα. Πληθαίνουν πανελλαδικά παρόμοια περιστατικά αυταρχισμού, απολύσεων συμβασιούχων συναδέλφων, αναίτιων καθαιρέσεων από θέσεις ευθύνης, αδικαιολόγητων μετακινήσεων συναδέλφων, απειλών σε βάρος εκλεγμένων συνδικαλιστών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κλήσης σε απολογία της προϊσταμένης των Εξωτερικών Ιατρείων του Ψ.Ν.Α ΔΑΦΝΙ για «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφοράς εντός υπηρεσίας» επειδή η συναδέλφισσα υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια και την 30χρονη υπηρεσιακή της διαδρομή  απέναντι σε χαρακτηρισμούς όπως «πέρασε έξω ….είσαι ανόητη» από ανώτερα στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Οι διώξεις με τη μορφή των μετακινήσεων ΔΕΝ περιορίζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά αφορούν και υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση της διεύθυνσης του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας να μετακινήσει – εν μέσω καλοκαιρινών αδειών – τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων και άλλη μια συναδέλφισσα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι διώξεις σε βάρος εργαζομένων που αναδεικνύουν ελλείψεις και διεκδικούν ενίσχυση των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ εντάσσονται στην προσπάθεια κυβέρνησης και διοικήσεων να μας φοβίσουν, για να περάσουν, με τις λιγότερες αντιδράσεις, οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων – καταργήσεων μονάδων υγείας και των αναστολών εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.

Μάταια όμως ελπίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν. με τέτοιες ενέργειες. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνει η αγανάκτηση όλων των υγειονομικών και να αυξάνονται όσοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα.

Συνεχίζουμε, αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης, να διεκδικούμε::

► να ανακληθεί η απόλυση και οι διώξεις σε βάρος των συναδέλφων. 

► να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,

►να εφαρμοσθούν τα μέτρα που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 739/2020 και τα Π.Δ. 186/95 και 102/2020 για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών και την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ενδονοσοκομειακής διασποράς του SARS-COV-2.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.