Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να καταβληθεί το επίδομα Πάσχα στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας

0
image_pdfimage_print

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας συνεχίζουμε την προσπάθεια  – μέσα σε ολοένα δυσκολότερες συνθήκες – όχι μόνο ενάντια στην επιδημία covid-19 αλλά και καθημερινά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, κέντρων υγεία και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι χιλιάδες συνάδελφοι μας έχουν νοσήσει από τον SARS-CοV-2.

Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης για τα δις ευρώ επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα τα 120 εκατ. ευρώ στην AEGEAN και τα 79 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές.

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ:

  • με την αύξηση των φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά  420 εκατ. (από 10,05 δις σε 10,47 δις το 2021)
  • με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 340 εκατ. (το 20121, ο ΦΠΑ θα φτάσει τα 18,2 δις και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης»θα φτάσουν τα 6,78 δις)

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους συνολικούς φόρους που θα φτάσουν τα 49,5 δις, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν μόνο τα 3,56 δις (δηλαδή το 7,2%) ενώ το υπόλοιπο 92,8% θα το πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες.

Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται τα δικαιώματα μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό απαιτούμε:

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Πάσχα.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές κατοικίες και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης

Συνεχίζουμε τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και στελέχωση – αξιοποίηση των νοσοκομείων, που έκλεισαν με τα Μνημόνια και παρέμειναν κλειστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 και συμμετέχουμε στην Παναττική Στάση Εργασίας, την Πέμπτη 22 Απριλίου και στη Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, στις 10 π.μ..

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να «στοχεύει» στην πολιτική που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Και να έχει προοπτική την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Share.

Comments are closed.