Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης

0
image_pdfimage_print

Να καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης και η Ειδική Εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Αγανάκτηση στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας προκαλεί η απαράδεκτη εξαίρεση των εργαζομένων στο Δημόσιο από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, τον ΕΝΦΙΑ, την Εισφορά Αλληλεγγύης και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς.

Δικαιολογημένη είναι και η αγανάκτηση όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το νέο κύμα ανατιμήσεων, για τις νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, στους επιχειρηματικούς ομίλους που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμό για το 2022 και συγκεκριμένα:

  • τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (με απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και αντίστοιχα κέρδη για τους επιχειρηματίες ύψους 849 εκατ. ευρώ.)
  • τις νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδηστο 22% από 24% (με απώλεια κρατικών εσόδων και αντίστοιχα κέρδη για τους επιχειρηματίες ύψους 183 εκατ. ευρώ.)
  • τη μείωση κατά 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίουσε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων (με απώλεια κρατικών εσόδων και αντίστοιχα κέρδη για τους επιχειρηματίες ύψους 38 εκατ. ευρώ)

Στα παραπάνω προστίθενται οι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 4 δισ. ευρώ, για τις οποίες «περίσσεψαν» οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης.

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση, αλλά και την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών, δεδομένου ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού:.

  • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπωνθα αυξηθεί κατά 640 εκατ. ευρώ (από 9,46 δις στα 10,1 δις το 2022)
  • ο ΦΠΑαυξάνεται κατά 1,5 δις ευρώ (από 17,18 δις στα 18,7 δις το 2022) και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης»κατά 530 εκατ. ευρώ (από 6,47 δις στα 7 δις το 2022)

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους συνολικούς φόρους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν μόνο το 7,3% (3,5 δις ευρώ) ενώ το υπόλοιπο 92,7% θα το πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η δική μας απάντηση είναι η συνέχιση του αγώνα για:

► κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές κατοικίες και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων.

Γνωρίζουμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στοχεύει στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και όχι για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Share.

Comments are closed.