Κυριακή, 9 Αυγούστου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να γίνουν οι συμβασιούχοι ισότιμα μέλη, με πλήρη δικαιώματα, σε όλα τα Σωματεία

image_pdfimage_print

και να δυναμώσει ο αγώνας για μονιμοποίηση τους και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου 43 επικουρικοί γιατροί – σε 18 από τους οποίους λήγει η σύμβαση μέσα στο 2020 – καλύπτουν προσωρινά το 37% των 116 κενών οργανικών θέσεων γιατρών. Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι 121 επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ συνάδελφοι καλύπτουν προσωρινά το 84% των 144 κενών οργανικών θέσεων στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου ενώ οι 96 συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου – σε 59 από τους οποίους λήγει η σύμβαση το Δεκέμβριο 2020 – καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση. Στο 1ο και 2ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 13 επικουρικοί και μέσω ΟΑΕΔ εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν κουτσουρεμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους συναδέλφους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή και την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Ενώ σε δεκάδες σωματεία γίνονται μέλη οι συμβασιούχοι συνάδελφοι και πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη μονιμοποίηση τους, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή τους στα Σωματεία, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, το διασπαστικό και υπονομευτικό της ρόλο.

Με αλλεπάλληλα έγγραφα της (στις 13/2, 24/6 και 15/7) επιχειρεί να αποκλείσει τη συμμετοχή των συναδέλφων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, παραβιάζοντας τα καταστατικά των Σωματείων που ορίζουν ότι τα μέλη τους έχουν ισότιμα δικαιώματα όσον αφορά το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Είναι οι ίδιοι που, στα περισσότερα σωματεία, κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την εγγραφή των συμβασιούχων συναδέλφων στα Σωματεία και την κοινή δράση τους με τους μόνιμους συναδέλφους.

Καλλιεργώντας, και με αυτόν τον τρόπο, τη διαίρεση μεταξύ των εργαζομένων, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και στις εργολαβικές εταιρείες, για να εκμεταλλεύονται διπλά τους συμβασιούχους συναδέλφους και να προωθούν, με όσο το δυνατό λιγότερες αντιδράσεις, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

Φτάνουν στο σημείο να απειλεί με αποκλεισμό από το προσεχές Συνέδριο – με απόφαση μάλιστα της Επιτροπής Πιστοποίησης του Συνεδρίου, που δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα – Σωματεία, όπου θα ψηφίσουν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι.

Απειλούν, δηλαδή, με αποκλεισμό τα πιο «ζωντανά» και αγωνιστικά σωματεία, όπως στα νοσοκομεία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΚΑΤ, ΠΑΓΝΗ, ΔΡΑΜΑΣ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΣΑΜΟΥ κλπ, όπου οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει μέλη, και συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, δίπλα στους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα για την τακτική της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ. Καλούμε όλα τα Σωματεία να καταδικάσουν την «εκλογική εγκύκλιο» για τον αποκλεισμό των συμβασιούχων από τις εκλογές για αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και να δυναμώσουμε μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  • Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, την Πρόνοια και την Ασφάλιση. Γι’ αυτό, για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πολιτική αυτή που τσακίζει τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών για να εξασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών.

Comments are closed.