Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας

image_pdfimage_print

 

► στελέχωση με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους

► μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην είσοδο του Κέντρου Υγείας

την ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 10 π.μ.

Σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, ακόμα και σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι είναι κενές 7 οργανικές θέσεις παθολόγων και γενικών γιατρών και 4 οδοντιάτρων ενώ λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι (είναι κενές και οι 3 οργανικές θέσεις) και γιατροί εργασίας (είναι κενές και οι 3 οργανικές θέσεις).

Κενές είναι και οι 6 οργανικές θέσεις παιδιάτρων ενώ στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο 1 παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς.

Αντίστοιχα, είναι κενές 14 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 5 θέσεις μαιών, 7 θέσεις επισκεπτριών υγείας, 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 1 θέση διαιτολόγου και 2 θέσεις φυσικοθεραπευτών.

Ταυτόχρονα, διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ 1ου Κέντρου Υγείας και 2ου Κέντρου Υγείας (πρώην μονάδα του ΙΚΑ) που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.

Κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι (2 νοσηλεύτριες, 1 ψυχολόγος, 2 διοικητικοί, 2 καθαρίστριες και 4 φύλακες) που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας στο Κέντρο Υγείας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του 1ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας προκαλεί και η μη ολοκλήρωση των οργανισμών των Κέντρων Υγείας

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν, για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, που είναι αυξημένες λόγω και της επιδημίας, η κυβέρνηση ΝΔ  υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και «ατομική ευθύνη», για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους να διεκδικήσουμε μαζί:

► να εξασφαλισθούν τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς

► να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων

Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Comments are closed.