Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού

0

Επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, παραμένουν κενές 89 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 51 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ σε αναστολή εργασίας βρίσκονται  26 νοσηλευτές και τραυματιοφορείς.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι στα νοσηλευτικά τμήματα, δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς, με δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων.

 Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στη Μαιευτική κλινική, δεδομένου ότι εργάζονται μόνο 11 μαίες (η μία συμβασιούχος), που δεν αρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες.

Εκτός από τις κλινικές, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Προσωπικού, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στις ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Λόγω των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό, καθώς και αναισθησιολόγων, λειτουργούν μόνο οι 5 από τις 8 πρόσφατα ανακατασκευασμένες αίθουσες στα Χειρουργεία του 1ου ορόφου και παραμένουν κλειστές οι χειρουργικές αίθουσες στο Μαιευτήριο και στο Κέντρο Εγκαυμάτων – με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.500 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση – ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθών θαλάμου για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας  

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τις αλλεπάλληλες βάρδιες έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων ενώ είναι αδύνατη η χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας, που είναι εντελώς αναγκαία για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων και έχουν αποκτήσει εμπειρία πολύτιμη εμπειρία για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εργασίας στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, που επιδεινώθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επιδημίας. 

Για να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία των κλινικών και τμημάτων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και η αξιοποίηση των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, ζητάμε να προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε

► να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

► να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με επείγουσες διαδικασίες, αξιοποιώντας τις καταστάσεις συμμετεχόντων στις προκηρύξεις 2Κ και 6Κ.

► να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προσληφθούν οι επιτυχόντες της προκήρυξης 6Κ, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020

► να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020

► να ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη και κάλυψη 4.000 θέσεων νοσηλευτών, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020

►   να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές)

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.