Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου

Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου : Κρατικός προϋπολογισμός 2021. Μειώνουν τη χρηματοδότηση για Υγεία, αυξάνουν τη φορολογία για τις λαϊκές οικογένειες

image_pdfimage_print

Μειώνουν τη χρηματοδότηση για Υγεία, αυξάνουν τη φορολογία    για τις λαϊκές οικογένειες και μοιράζουν νέες επιδοτήσεις και εισφοροαπαλλαγές 6,8 δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο προϋπολογισμός «επιστροφής στην κανονικότητα» της κυβέρνησης ΝΔ για το 2021 ενσωματώνει τις κατευθύνσεις του «Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Έκθεση επιτροπή Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια» της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της.

Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τη φτώχεια, την ανεργία και τα λουκέτα, αυξάνουν τη φοροληστεία των μισθωτών και συνταξιούχων κατά 200 εκατ. ευρώ, τον ΦΠΑ κατά 2,5 δις ευρώ (από 15 σε 17,5 δις) ενώ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης ανέρχονται στα 6,68 δις ευρώ.

Συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών  και των διανεμόμενων κερδών – που είχαν ψηφίσει μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – με ετήσιο όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αντίστοιχη απώλεια κρατικών εσόδων που φτάνει τα 616 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι εμείς να πληρώνουμε το 93% των φόρων και οι μεγαλοεπιχειρηματίες μόνο το 7%.

Ταυτόχρονα, προσθέτουν νέες μειώσεις και απαλλαγές για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, με ετήσιο όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα φτάσει τα 1,384 δις, την ίδια στιγμή που η Εισφοράς Αλληλεγγύης των συνταξιούχων προς το ΑΚΑΓΕ θα αυξηθεί κατά 34 εκατ. ευρώ.

Ενώ η ανεργία ξεπερνάει το 17,9% και 750.000 μακροχρόνιοι άνεργοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ενίσχυση, μειώνουν τα επιδόματα ανεργίας κατά 820 εκατ. αλλά αυξάνουν τα κονδύλια του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση επιχειρήσεων κατά 47 εκατ. ευρώ.

Απορρίπτουν το αίτημα για αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με τη δικαιολογία ότι «δεν αντέχει η οικονομία». Που αντέχει,  βέβαια, για νέες επιδοτήσεις 5,5 δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 2 δις και για τα 4 δις ευρώ που μας στοιχίζει ετησίως η συμμετοχή σε στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο.

Εν μέσω επιδημίας, μειώνουν τη κρατική χρηματοδότηση και προωθούν τη λειτουργία                  των μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια

Το πιο προκλητικό όμως χαρακτηριστικό του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού είναι ότι – εν επιδημίας – μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 22 εκατ. ευρώ και τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές μας για περίθαλψη αυξάνονται κατά 219 εκατ.

Οι περικοπές αυτές, που έρχονται να προστεθούν στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 414 εκατ. ευρώ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2017 – 2019, θα χειροτερέψουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εντάσσεται στους σχεδιασμούς για «Αύξηση διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων»,  όπως προβλέπει το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη).

Δηλαδή, μετατροπή των νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και:

  • «Ανάπτυξη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας όπως με συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές, συμβάσεις διαχείρισης ή μίσθωσης εξοπλισμού, ή συμβάσεις εκχώρησης.». Δηλαδή επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των κάθε μορφής ΣΔΙΤ (με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.)

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν». Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

Comments are closed.