Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Κινητοποίηση για αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση κοροναϊού

image_pdfimage_print

ΟΧΙ στις «καθησυχαστικές δηλώσεις» και τις «ψεύτικες υποσχέσεις» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

► να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση

► να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και νοσηλευόμενων στις μονάδες υγείας

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

Στάση Εργασίας από 7 π.μ. – 3 π.μ.

Συγκέντρωση στις 8:30 π.μ. στην Πλ. Μαβίλη και Διαδήλωση στο Υπουργείο Υγείας

Η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού επιβάλλει, έστω και τώρα, τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες υγείας πανελλαδικά. Ελλείψεις που, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μαζική έξαρση της νόσου.

Μόνο αγανάκτηση προκαλούν όμως οι κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης της χώρας»,  ότι «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.» και ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας με προσωπικό – ούτε καν για τη στελέχωση των δεκάδων κρεβατιών ΜΕΘ, που παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού –  αλλά και η μοναδική προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού περιλαμβάνει ελάχιστες θέσεις (μόνο 200 όταν οι κενές οργανικές ξεπερνούν τις 30.000) και γίνεται με απαράδεκτους όρους (τρίμηνη σύμβαση με μπλοκάκι).

Αν και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας, όχι μόνο δεν έχει δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά δεν έχει εκταμιευθεί ούτε το τακτικό κονδύλι για την πληρωμή των εφημεριών και της αποζημίωσης των νυχτερινών, αργιών, Κυριακών και υπερωριών των υγειονομικών.

Όσο για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που έχει οριστεί αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφορά για την 2η ΥΠΕ, ΔΕΝ υπάρχει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ούτε θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και πολύ περισσότερο σε περιόδους πιθανής έξαρσης επιδημιών.

Αποτέλεσμα είναι ότι στο νοσοκομείο μας, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, παραμένουν κενές:

  • 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα, σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία.
  • 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα, οι συνάδελφοι εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) συχνά με ένα μόνο ρεπό την εβδομάδα, ενώ στο αναισθησιολογικό τμήμα, πολλοί νοσηλευτές έχουν τριψήφιο αριθμό χρωστούμενων ρεπό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου δύο νοσηλευτές ανα βάρδια  έχουν την ευθύνη μέχρι και για τριαντατέσσερεις ασθενείς και δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθεί επιπλέον νοσηλεύτρια αποκλειστικά για πιθανούς πάσχοντες από κοροναϊό, ιδιαίτερα αν χρειαστεί νοσηλεία για σχετικά μακροχρόνιο διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν μόνο τα 7 από τα 8 κρεβάτια, γιατί λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 ειδικευμένοι γιατροί. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων.

  • 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθών θαλάμου για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.
  • 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι στα παραίατρικά τμήματα, με τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
  • 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.
  • στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους και πρακτικάριους.
  • οι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, με 1 γιατρό και 1 νοσηλεύτρια, για δύο πρωινά την εβδομάδα.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει. Η νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 41 εκατ. ευρώ το 2020 θα χειροτερέψει τις ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Η εφαρμογή των DRG, κατά απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών θα οδηγήσει «αιματηρά εξιτήρια» σε βάρος της υγείας των ασθενών. Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς.

Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών.

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί ομίλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί». Δε θα θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην κατεύθυνση, προχωρούμε σε νέα Στάση Εργασίας την Τρίτη 10 Μαρτίου και Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, για να διεκδικήσουμε:

► άμεση προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού, με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας

► ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και των κέντρων υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με το αναγκαίο προσωπικό. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)

► δωρεάν διάθεση μέσων προφύλαξης (π.χ. μάσκες, αντισηπτικά), ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

► πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας .

Comments are closed.