Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Κάλεσμα για σύσκεψη σωματείων – φορέων 26 Γενάρη για την υγεία των λαϊκών οικογενειών

Δημοσιεύτηκε στις

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής, των Εργατικοϋπαλληλικών Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και των μαζικών φορέων της περιοχής, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, στις 5.30 μ.μ., στην μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (Χαριλάου 28) σε Σύσκεψη, με θέμα:

«Οργάνωση του αγώνα για την για την υπεράσπιση της υγείας                                                                  και των δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών»

Η νέα εξάπλωση της επιδημίας, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, «εικόνες ντροπής» χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν για ώρες για έλεγχο για SARS-CoV-2, αύξηση των εισαγωγών ασθενών και δεκάδες νεκρούς καθημερινά επιβάλουν την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σχολές. Απαιτείται ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της «ατομικής ευθύνης», που αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, με περιοριστικά μέτρα που πλήττουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ενώ αξιοποιεί την επιδημία για νέο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς της υγείας και ασφάλισης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αξιοποίησης του εμβολιασμού, από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών, αναστολών εργασίας και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Αν και ομολογούν ότι βασική εστία διάδοσης της επιδημίας είναι οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, μείωσαν την καραντίνα για τους θετικούς στον SARS-CoV2 εργαζόμενους στις 5 ημέρες, αφήνουν ανενόχλητη την εργοδοσία να παραβιάζει ακόμη και στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της υγείας, όπως η τήρηση των αποστάσεων και οι απολυμάνσεις, αλλά και να απειλεί νοσούντες εργαζόμενους «να πάρουν ένα ντεπόν και να πάνε για δουλειά»..

Αντί για πύκνωση των δρομολογίων και λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να μειωθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων, η κυβέρνηση διατηρεί την κατάργηση των λεωφορειακών γραμμών Α16, Β16 και Γ16 και την αραίωση των δρομολογίων του Προαστιακού και αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα.

Αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών, ενώ πανελλαδικά συνεχίζουν τις συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολικών τμημάτων.

Ταυτόχρονα, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ» – που διαψεύδονται από τη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία και της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων, η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID-19 και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Συγκεκριμένα, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο  – όπου παραμένουν 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, 62 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 170 συμβασιούχοι – συνεχίζεται η σταδιακή μετατροπή σε νοσοκομείο «μιας νόσου», με συνεχή μείωση των κλινών που διατίθενται για τους ασθενείς όλων των υπόλοιπων παθήσεων. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων, με αναστολές εργασίας εργαζομένων και κίνδυνο απόλυσης δεκάδων συμβασιούχων. 

Αντί για την αναγκαία επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, η κυβέρνηση συνεχίζει τις  «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ πυκνώνουν οι εξαγγελίες για επέκταση των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι για να υπερασπισθούμε την υγεία και τα δικαιώματα μας, χρειάζεται να συγκρουσθούμε με την πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε «ατομική ευθύνη» και τους επιχειρηματικούς ομίλους που βγαίνουν κερδισμένοι από την αξιοποίηση ακόμη και της επιδημίας για την επέκταση της δράσης τους..

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...