Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Για εξασφάλιση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας και καταβολή επιδόματος αδείας

0

Να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας δεκαπέντε εργάσιμων ημερών και καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας συνεχίζουμε την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία COVID-19 αλλά και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.

Εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της συνεχιζόμενης παραμονής χιλιάδων συναδέλφων μας σε αναστολή εργασίας, δεν έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο, που ακόμη και εν μέσω επιδημίας, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, μειώθηκε ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 3212 εργαζόμενους (από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 74320 τον Μάρτιο 2022).

Χαρακτηριστικό είναι ότι:

  • δεν έχουν προσληφθεί οι επιτυχόντες από την προκήρυξη 6Κ, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020
  • δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
  • δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη για πρόσληψη νοσηλευτών, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020

Ταυτόχρονα, δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτηση μας –  δεομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, της φοροληστείας και των συνεχών ανατιμήσεων στο ρεύμα, τα καύσιμα, και είδη βασικής κατανάλωσης – καθώς παρακολουθούμε να συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ναυτιλιακούς και ξενοδοχειακούς ομίλους.

 Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τριών εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας

► να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, με ανάκληση των αναστολών εργασίας, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων

► να γίνει αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.