Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Για αποκατάσταση λειτουργίας ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων Νοσοκομείου Θριασίου

0

Οι πρόσφατες πυρκαγιές σε εργοστάσια στη Μαγούλα και στο Μενίδι επιβεβαιώνουν ότι  είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης και ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη για αποκατάσταση λειτουργίας της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων και   για ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στο εργοστάσιο τροφίμων «ΚΟΛΙΟΣ» στη Μαγούλα και στο εργοστάσιο τσιμεντοχρωμάτων ΜΠΟΡΟΒΑΣ στο Μενίδι  επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης και ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές προστίθενται στα αλλεπάλληλα περιστατικά πυρκαγιών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Δυτικής Αττικής, όπως στην “FASOPLAST”, στη ΝΟΥΝΟΥ, στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εξακολουθεί η επικίνδυνη κατάσταση με εργοστάσια και αποθήκες με επικίνδυνες δραστηριότητες και εύφλεκτα υλικά να δραστηριοποιούνται μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, που υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που αφορά στον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.

Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στο ΘΡΙΑΣΙΟ Πεδίο. Πεδίο. Γεγονός που σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που μετατρέπει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας σε πιθανό στόχο – σε περίπτωση γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων – δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό της «βραδυφλεγούς βόμβας».

Γι’ αυτήν την κατάσταση είναι συνένοχες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Όλες υλοποιούν την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον έλεγχο της παραγωγής και της οικονομίας, η υγεία και η ασφάλειά μας, το περιβάλλον, μαζί με τις υπόλοιπες ανάγκες μας, θα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας τους.

Ταυτόχρονα, παραμένει η ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης – καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμη για νοσηλεία πολυτραυματιών ή εγκαυματιών, ενώ και στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου (Γενική και Εγκαυμάτων) υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί η μεγάλη έλλειψη εντατικολόγων, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των ΜΕΘ, αν και οι υπάρχοντες γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν διαρκώς το προβλεπόμενο όριο εφημεριών καθώς και τις δικές τους σωματικές και ψυχικές τους αντοχές.

Εξίσου προκλητικό είναι ότι αν και τα εγκαίνια των ανακατασκευασμένων χειρουργικών αιθουσών του νοσοκομείου μετατράπηκαν σε ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ, εξακολουθεί να μην έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, τραυματιοφορέας – βοηθός θαλάμου, αναισθησιολόγος για την στελέχωση τους. Αποτέλεσμα είναι να εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές 5 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, αν και περισσότεροι από 1.500 ασθενείς παραμένουν σε μακροχρόνια λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση.

Συνολικά, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού, 35 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και 190 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας εργαζομένων.

Παράλληλα με την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και την αποκατάσταση λειτουργίας της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής .

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.