Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Αύξηση κρουσμάτων σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους στο Θριάσιο νοσοκομείο

image_pdfimage_print

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε ασθενείς (π.χ. στη Χειρουργική, ΜΤΝ, Ψυχιατρική) και εργαζόμενους (π.χ. ΤΕΠ, Β Παθολογική, Μαιευτική/Γυναικολογική, Χειρουργική, διοικητικές υπηρεσίες, εργαστήρια, τεχνική υπηρεσία) επιβάλλουν την λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας και την πρόσφατη αρνητική εμπειρία από προηγούμενα περιστατικά στην Α Παθολογική, εξακολουθούν όχι μόνο να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζεται ακόμη και το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων:

  • καθυστερεί ή δεν γίνεται ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση και καταγραφή των επαφών των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια για το αν τίθενται σε καραντίνα οι στενές επαφές των κρουσμάτων
  • δεν πραγματοποιείται ολοκληρωμένη εργαστηριακή διερεύνηση, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης, και συχνά δεν ελέγχονται το σύνολο των εργαζομένων και ασθενών που εκτέθηκαν (συνήθως «ξεχνιούνται» τραυματιοφορείς, φυσικοθεραπευτές και προσωπικό ακτινοδιαγνωστικού, κοινωνικοί λειτουργοί, καθαριστές, τραπεζοκόμοι κλπ)
  • συνεχίζονται να μην εφαρμόζονται οι οδηγίες για το επισκεπτήριο

Ακόμη και σε κλινικές που καταγράφησαν περισσότερα από ένα συνεχόμενα κρούσματα σε εργαζόμενους (π.χ. στη Μαιευτική, Β Παθολογική και Χειρουργική) δεν πάρθηκαν πρόσθετα μέτρα ενώ στη Ψυχιατρική συνεχίζεται ο συνωστισμός ασθενών σε επικίνδυνες συνθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης η ταυτόχρονη νοσηλεία στην ίδια κλινική (Α Παθολογική) πιθανών ασθενών για COVID με ασθενείς με άλλες παθολογικά νοσήματα, ιδιαίτερα όταν το ιατρικό και νοσηλευτικό δεν επαρκεί και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός καθηκόντων.

Αν και έχουν καταγραφεί 4 κρούσματα σε εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων ενώ εξακολουθεί η απαράδεκτη κατάσταση με τους ψυχολόγους που είναι στοιβαγμένοι σε ακατάλληλο χώρο χωρίς φυσικό αερισμό.

Παρα τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, σε γιατρούς της Αιμοδοσίας και της Β Παθολογικής κλινικής έχουν διατεθεί, ως δωμάτια ανάπαυσης, ακατάλληλοι χώροι που δεν διαθέτουν τουαλέτα ή βρύση για προσωπική υγιεινή, ενώ εξακολουθεί να μην διατίθεται κατάλληλος χώρος για την παραμονή συναδέλφων, νοσούντων ή σε καραντίνα, εφόσον το επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον επαρκή εφοδιασμό με Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις π.χ. σε γάντια και μάσκες υψηλής προστασίας, ενώ αρνείται να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι – παρά επανειλημμένα αιτήματα του Βιοχημικού – Μικροβιολογικού τμήματος, του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Λοιμώξεων – το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο δεν διαθέτει μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με αποτέλεσμα τα δείγματα για τον μοριακό έλεγχο να στέλνονται στο ΑΤΤΙΚΟΝ, τα αποτελέσματα να «βγαίνουν» μετά από 48 ή και 72 ώρες και οι εργαζόμενοι με πιθανή λοίμωξη COVID να συνεχίζουν να εργάζονται, βάζοντας σε κίνδυνο τη δική τους υγεία καθώς και των υπόλοιπων εργαζομένων και ασθενών.

Comments are closed.