Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης Θριασίου Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας

Δημοσιεύτηκε στις

Η πρόσφατη πυρκαγιά σε Μονάδα Ανακύκλωσης στην Μάνδρα επιβεβαίωσε,  για άλλη μια φορά, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης και ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα και ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ

Αντί για ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας στην περιοχή του ΘΡΙΑΣΙΟΥ, όπου τα ατυχήματα σε εργασιακούς χώρους είναι συχνότατα και η υγεία εργαζομένων και κατοίκων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής μόλυνσης , περιορίστηκε η λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Μάνδρας από δύο πρωινά σε ένα πρωινό την εβδομάδα!!!, ενώ δεν έχει εγκριθεί ούτε το αίτημα του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ για πρόσληψη 5 επικουρικών νοσηλευτών και 6 επικουρικών τραυματιοφορέων/βοηθών θαλάμου

Η πρόσφατη πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης «AK Group» στη Μάνδρα Αττικής προστίθεται στη λίστα με τα συχνότατα «ατυχήματα» σε εργασιακούς χώρους στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του ΘΡΙΑΣΙΟΥ πεδίου.

Θυμίζουμε ότι στις 6 Ιουνίου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών “FASOPLAST” στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα την έκλυση επικίνδυνων αερίων. Το προηγούμενο διάστημα, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά δίπλα στις αποθήκες της ΝΟΥΝΟΥ. Τον Ιανουάριο 2022 είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στον αντιδραστήρα – απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32 του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, ενώ τον Ιούνιο 2021 3 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε αποθήκη με φιάλες προπανίου και υγραερίου στον Ασπρόπυργο.

Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εξακολουθεί η επικίνδυνη κατάσταση με εργοστάσια και αποθήκες με επικίνδυνες δραστηριότητες και εύφλεκτα υλικά  – ανάμεσα τους και τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις, που υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που αφορά στον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης – να δραστηριοποιούνται μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που μετατρέπει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας σε πιθανό στόχο – σε περίπτωση γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων – δικαιολογείται απόλυτα ο χαρακτηρισμός της «βραδυφλεγούς βόμβας».

Γι’ αυτήν την κατάσταση είναι συνένοχες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Όλες υλοποιούν την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον έλεγχο της παραγωγής και της οικονομίας, η υγεία και η ασφάλειά μας, το περιβάλλον, μαζί με τις υπόλοιπες ανάγκες μας, θα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας τους.

Ταυτόχρονα, παραμένει η υποστελέχωση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης – καθώς και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού, σε αναστολή εργασίας βρίσκονται 25 εργαζόμενοι και η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα:

  • παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα στα νοσηλευτικά τμήματα (Πνευμονολογική, Παθολογικές, ΩΡΛ, Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιολογική) δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (στην Α Παθολογική κλινική φτάνουν τους 44 και στην Ορθοπαιδική τους 50 ασθενείς), ενώ στην ΩΡΛ νοσηλεύτριες αναγκάζονται να πραγματοποιούν 3 νυχτερινές βάρδιες την εβδομάδα.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Προσωπικού, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στις ΜΕΘ, τη ΜΑΦ και τη ΜΕΚ ενώ και στη Μαιευτική κλινική οι μαίες δεν αρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες.

Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ λόγω των ελλείψεων αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, παραμένουν κλειστές 3 χειρουργικές αίθουσες στα Χειρουργεία του 1ου ορόφου, 2 αίθουσες στο Μαιευτήριο και 3 αίθουσες στο Κέντρο Εγκαυμάτων – με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.800 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση.

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις δεν έχει εγκριθεί ούτε το αίτημα (με ημερ, απόφασης Δ.Σ. του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ στις 17/5/2022) για πρόσληψη 5 επικουρικών νοσηλευτών και 6 επικουρικών τραυματιοφορέων/βοηθών θαλάμου.

  • αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό στο Ακτινοδιαγνωστικό, την Αιμοδοσία και τα εργαστήρια – παραμένουν κενές 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών – ενώ για την κάλυψη των αναγκών, δεν επαρκούν οι φυσικοθεραπευτές.
  • στην διοικητική υπηρεσία οι ελλείψεις καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους, ενώ η τεχνική υπηρεσία έχει κυριολεκτικά «αποδεκατιστεί» λόγω της μη αναπλήρωσης των συνταξιοδοτηθέντων εργαζομένων και δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου.
  • κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας η Παιδιατρική όπου έχουν απομείνει μόνο 3 ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι και η Αιμοδοσία, όπου έχουν απομείνει 3 ειδικευμένοι γιατροί. Στην Πνευμονολογική, που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς από ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, εργάζονται μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί ενώ στις Α και Β Παθολογικές κλινικές, συχνά ένας μόνο ειδικευμένος παθολόγος εφημερεύει για περισσότερους από 50 ασθενείς.
  • στο ΤΕΠ παραμένουν κενές 6 θέσεις ειδικευμένων γιατρών και στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου, παραμένουν κενές 3 θέσεις ειδικευμένων και όλες οι θέσεις εξειδικευόμενων γιατρών.
  • στο Μικροβιολογικό και Βιοχημικό Εργαστήρια έχουν απομείνει μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, παραμένουν κενές 2 θέσεις ειδικευμένων και 8 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, .

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας εργαζομένων. Στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας, ενώ συρρικνώθηκε η λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου από δύο πρωινά σε ένα πρωινό την εβδομάδα.

Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού. Τα προβλήματα λειτουργίας θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 14 συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και λήγουν οι συμβάσεις 14 συναδέλφων. Στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει. Η εφαρμογή των DRG, η επέκταση των Συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, με βάση τους αντίστοιχους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

► να ανακληθεί η συρρίκνωση λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Μάνδρας και να προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας στην Μάνδρα και Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας

► να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό, με επείγουσες διαδικασίες

να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ

►να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευόμενων νοσηλευτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαζί με Σωματεία και μαζικούς φορείς της Δυτικής Αττικής. Δεσμευόμαστε ότι δε θα σας αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Κανένας φοιτητής δεν πρόκειται να πεταχτεί εκτός Εστιών

Απαράδεκτη η στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εμμένει στην έξωση φοιτητών από τις...

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Για την πυρκαγιά στο πλοίο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ

Φωτιά εκδηλώθηκε, κατά την διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, που πραγματοποιούνταν στο RO/RO πλοίο «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ», της...