Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Πνευμονολογικής κλινικής και προσωπικό

Δημοσιεύτηκε στις

Σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζει η Πνευμονολογική κλινική στο νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-CoV-2, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό.

Συγκεκριμένα στην Πνευμονολογική κλινική – η οποία είναι η μοναδική πνευμονολογική κλινική νοσοκομείου αναφοράς στην 1η και 2η ΥΠΕ, που εκτός από περιστατικά SARS-CoV-2, συνεχίζει να εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς μάλιστα να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική – εργάζονται μόνο επτά ειδικευμένοι γιατροί (πέντε μόνιμοι και τρεις επικουρικοί), από τους οποίους ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής καλύπτονται μόνο από ένα (1) πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και ένα (1) σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και εξήντα πέντε (65) ασθενείς, διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους και πέντε κλινικές!!!

Ενώ, όπως καταγγέλλουν, ο επιμελητής Α και οι τρεις επικουρικοί αναγκάζονται να πραγματοποιούν έξι ή επτά ενεργείς και τέσσερις ή πέντε εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα, με αρνητικότατες συνέπειες για την συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μόνη «ενίσχυση» της κλινικής με ιατρικό προσωπικό είναι η πρόσληψη μιας επικουρικής πνευμονολόγου, που όμως ήδη εργαζόταν, στην κλινική, ως παρατασιούχος ειδικευόμενη.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου, όπως στην Α και Β Παθολογική, τη ΜΕΘ, την Μαιευτική/Γυναικολογική και τη Χειρουργική κλινική.

Συγκεκριμένα, στη Μαιευτική/Γυναικολογική, οι γιατροί αναγκάζονται συστηματικά να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ σε τουλάχιστον δώδεκα ημέρες του μήνα σε ενεργό εφημερία υπάρχει μόνο ειδικευόμενος γιατρός, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία της κλινικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντικαταστάθηκε μόνο ο ένας από τους δύο επικουρικούς που απολύθηκαν.

Αντίστοιχα, στη Χειρουργική κλινική δεν έχει προχωρήσει ακόμη η προκήρυξη δύο θέσεων επιμελητών Β για την αντικατάσταση των γιατρών που αποχώρησαν/συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν συστηματικά περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται.

Στη ΜΕΘ, οι γιατροί αναγκάζονται συστηματικά να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ η έναρξη λειτουργίας και της 8ης κλίνης δε συνοδεύτηκε από καμία ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό.

Συνολικά, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές 116 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών – που μόνο το 36% καλύπτονται προσωρινά από επικουρικούς – ενώ στην τελευταία τροποποίηση του οργανισμού καταργήθηκαν δεκάδες οργανικές θέσεις στην Ιατρική, όπως και στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία, και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. 

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου, αφού παραμένουν κενές 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων και 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, με 1 γιατρό και 1 νοσηλεύτρια, για δύο πρωινά την εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντί για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, υποχρεώνουν γιατρούς από άλλα Κέντρα Υγείας να μετακινούνται για εφημερίες. 

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι κυβερνητικές δηλώσεις περί «αποφασιστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους έξαρσης επιδημιών.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η νέα μεγαλύτερη κρίση, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων, που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα αυξήσουν την ανεργία και τη φτώχεια και θα έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία και ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών ενώ η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς.

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους

Ζητάμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

να απαλλαγεί η Πνευμονολογική κλινική από την συμμετοχή στη γενική εφημερία του νοσοκομείου για τα υπόλοιπα, μη SARS-CoV-2, πνευμονολογικά περιστατικά και να υπάρχει δίκαιη κατανομή των εφημεριών στους γιατρούς του νοσοκομείου

► να ενισχυθεί άμεσα η Πνευμονολογική, η Α και Β Παθολογική, η Μαιευτική/Γυναικολογική, η Χειρουργική κλινική, η ΜΕΘ  και συνολικά το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό, με επείγουσες διαδικασίες, ώστε να σταματήσει η υπέρβαση του ορίου των προβλεπόμενων εφημεριών.

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)

► να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

► να ενισχυθούν με μόνιμους γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου. Να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα.

Στην κατεύθυνση, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη Στάση Εργασίας (12 μ. έως 2 μ.μ.), την Τρίτη 12 Μαΐου και στη Συγκέντρωση, στις 1 μ.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για την Υγεία.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...