Η πρόσφατη πυρκαγιά στο διυλιστήριο της ΜOTOR OIL ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και των Κέντρων Υγείας Μεγάρων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου
Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους 4 εργαζόμενους, που τραυματίστηκαν σοβαρά στην πρόσφατη πυρκαγιά στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, και τις οικογένειες τους και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε.
Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς ούτε η τελευταία που εργαζόμενοι σακατεύονται, ακρωτηριάζονται ή και χάνουν τη ζωή τους, μέσα στους χώρους δουλειάς. Πάνε για το «μεροκάματο» και δεν γυρίζουν σπίτια τους, θύματα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, είχαμε νεκρούς σε ΛΑΡΚΟ, σακατεμένους σε ΟΤΕ, σοβαρά εγκαυματίες στην ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ.
Για να σταματήσει να θυσιάζεται η υγεία και η ζωή εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζουμε το αίτημα του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας για την πλήρη διελεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στην πυρκαγιά και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, η αδυναμία νοσηλείας και των τεσσάρων διασωληνωμένων εγκαυματιών, εξαρχής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως απαιτούσε η βαρύτητα της κατάστασης τους, ανέδειξε, για άλλη μια φορά, τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αν, και σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, υπάρχουν μόνο 750 κρεβάτια, από τα οποία λειτουργούν μόνο τα 560 λόγω της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού ενώ ελάχιστα είναι και τα κρεβάτια των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας..
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας πολιτικής υποστέλεχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, οπότε δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 1200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν. Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη (2Κ/2019) που έγινε και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκαν οι 2000 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις δημόσια κέντρα αποκατάστασης, όπου θα συνεχιζόταν η θεραπεία και αποκατάσταση πολλών από τους ασθενείς, όταν ολοκλήρωναν τη νοσηλεία τους στις ΜΕΘ. Με αποτέλεσμα, χιλιάδες συνάνθρωποι μας να στερούνται αναγκαίες υπηρεσίες για τη θεραπεία και την αποκατάσταση τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στο ιδιωτικό τομέα.
Επομένως οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη, στον τομέα της Υγείας, είναι οι μόνοι που έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν από τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για τη συμφωνία για «αξιοποίηση» 38 κρεβατιών ιδιωτικών ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, που ο υπουργός Υγείας, όπως και οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, «αποφεύγει» να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού για τη λειτουργία των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ.
Τονίζουμε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη της άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά “εργατικά ατυχήματα” – με μόνιμο προσωπικό, πλήρη – επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Χάρη στην προσφορά των συναδέλφων, το νοσοκομείο μας “σήκωσε μεγάλο βάρος” για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές (πλημμύρες στη Μάνδρα, πυρκαγιές σε Μάτι και Κινέττα), παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, νοσοκομείο παραμένουν κενές πάνω από 130 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν μόνο τα 7 από τα 8 κρεβάτια, γιατί λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 ειδικευμένοι γιατροί. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων, ενώ και στις δύο ΜΕΘ δεν υπάρχει το αναγκαίο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου).
Ενώ και η πρόσφατη επίσκεψη (στις 22 Ιανουαρίου) του υπουργού Υγείας και του διοικητή της 2ης ΥΠΕ στο Κέντρο Εγκαυμάτων, συνοδευόταν μόνο από τις συνηθισμένες «ευχαριστίες» προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες – δωρητές, χωρίς καμία δέσμευση για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα είναι, στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ασθενείς ενώ γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθών θαλάμου για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας. Αντίστοιχα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου.
Σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Υπάρχουν κλινικές, που ορισμένες μέρες σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός.
Παραμένουν κενές 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.
Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους.
Αντίστοιχα, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως είχε σαν αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του νοσοκομείου για το 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, με 1 γιατρό και 1 νοσηλεύτρια, για δύο πρωινά την εβδομάδα.
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο μεγάλα διυλιστήρια και άλλες επιχειρήσεις με επικίνδυνες δραστηριότητες, με κίνδυνο για εκδήλωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης για την προστασία της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο