Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση των αναστολών εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Άμεση εφαρμογή της απόφαση του Γ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για την ακύρωση των αναστολών εργασίας και επιστροφή των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, με καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών. Αναγνώριση του διαστήματος της αναστολής εργασίας ως συντάξιμου χρόνου. Νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή των τριμηνιτών εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Δεκαπέντε περίπου μήνες από την έναρξη εφαρμογής του, έχει αποδειχθεί ότι το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας ΔΕΝ αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των ασθενών και των υπόλοιπων εργαζομένων.

Αν και τα νέα επιστημονικά δεδομένα σαφώς καταγράφουν ότι η μετάδοση του SARS-COV-2 μπορεί να γίνει και από όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και παρά την πρόσφατη απόφαση του Γ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους συναδέλφους ως υπαίτιους για τη διάδοση της επιδημίας.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Υγείας περί δήθεν «κινδύνων για τη δημόσια υγεία» από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Αποδείχθηκε, ότι για να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποστελέχωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας –  π.χ. ανυπαρξία ΠΦΥ για την παρακολούθηση των ευπαθών ομάδων, ανεπαρκέστατες και υποστελεχωμένες ΜΕΘ, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές – που «στοίχισαν» χιλιάδες νεκρούς από την επιδημία, αξιοποιήθηκε ο εμβολιασμός, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ως εργαλείο εκβιασμών και στοχοποίησης – «δαιμονοποίησης» χιλιάδων εργαζομένων.

Δεν ξεχνάμε ότι στο απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό μέτρο των αναστολών εργασίας, εκτός από την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, πλήρη «ανοχή» (ουσιαστικά στήριξη) προσέφερε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από την παρακάτω απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Υγείας σε αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την άμεση άρση των αναστολών και επιστροφή στην εργασία με τήρηση όλων των συλλογικών και ατομικών μέτρων προστασίας.

«Τα κράτη μέλη φέρουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό. Το ίδιο ισχύει και για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το κατά πόσον ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή όχι, και για ποιες πληθυσμιακές ομάδες. Όταν υπάρχουν εντολές εμβολιασμού, εναπόκειται επίσης στα ίδια τα κράτη μέλη να αποφασίσουν ποιες κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση μη εμβολιασμού.»

Είναι υποχρέωση σας να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εφαρμοσθεί άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την ακύρωση των αναστολών εργασίας και την επιστροφή όλων των εργαζομένων, με καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών. Αναγνώριση του διαστήματος της αναστολής εργασίας ως συντάξιμου χρόνου

► με νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλισθεί η παραμονή των τριμηνιτών συμβασιούχων στην εργασία και να προχωρήσει η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, με πλήρη δικαιώματα

Ξεκαθαρίζουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα καλέσουμε όλα τα σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να προχωρήσουμε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Περισσότερα

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής : Να σταματήσει να κρύβεται ο Διοικητής του ΣΕΠΕ

Συνάδελφοι Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο ο κλάδος μετράει επίσημα τρία σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Παράλληλα οι συνθήκες...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Κλιμάκωση του αγώνα για ανακληθούν οι απολύσεις στον όμιλο ΣΥΦΑ/ΣΕΛΦΑΡ και στην DEMO

Συνάδελφοι, Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την εργοδοσία του ομίλου ΣΥΦΑ/ΣΕΛΦΑΡ Θεσσαλονίκης για την άδικη, παράνομη...

Συνδικάτα Μετάλλου και Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής: Σοβαρές παραβάσεις σε δύο επισκευαστικά συνεργεία

Σε συνέχεια της καταγγελίας μας, σε επανέλεγχο που πραγματοποίησε την Τετάρτη 26/1/2023 η Επιτροπή Υγείας...