Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO

0

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις, λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας της ζωής τους και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Καταγγέλλουμε τη στήριξη της εργοδοσίας της COSCO από την κυβέρνηση της ΝΔ με αποστολή δυνάμεων καταστολής για να χτυπηθεί ο αγώνας των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις, λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας τους και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα..

Απέναντι τους έχουν την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, τις δυνάμεις καταστολής  (ΜΑΤ, ειδικές δυνάμεις του λιμενικού) που έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ για να «προστατέψει» τα συμφέροντα του επιχειρηματικού ομίλου από τους απεργούς που αγωνίζονται για τη ζωή και τα δικαιώματα τους καθώς και τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, που μέσα σε λίγες ώρες, ικανοποιούν τα αιτήματα της εργοδοσίας, κηρύσσοντας «παράνομες» τις απεργίες των εργαζομένων.

Όλη αυτή η απεργοσπαστική επιχείρηση το μόνο που «κατάφερε» ήταν να συγκεντρώσει όλους και όλους ελάχιστους εργαζόμενους, από τους οποίους οι μισοί πήγαν για δουλειά με την απειλή της απόλυσης, κλαίγοντας και με σκυμμένο το κεφάλι, και οι άλλοι μισοί είναι γνωστοί «εργοδοτικοί».

Δίπλα τους, οι απεργοί έχουν όμως τη στήριξη από εκατοντάδες εργαζόμενους από άλλους και τη συμπαράσταση από δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα πανελλαδικά.

Θυμίζουμε ότι είναι πρόσφατο το περιστατικό «εργατικού ατυχήματος» με νεκρό εργάτη, ενώ μόλις προχθες συνέβη και άλλο «εργατικό ατύχημα» λόγω των εγκληματικών ελλείψεων στα μέτρα προστασίας, στο εργασιακό γκέτο της COSCO, που είναι το «υπόδειγμα της ανάπτυξης», σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων της κομμάτων της άρχουσας τάξης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ (το 51% το είχε μεταβιβάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016).

Η στήριξη των κυβερνήσεων έχει αποθρασύνει την εργοδοσία της COSCO, ώστε να αρνείται υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει αυξήσεις, σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα είναι δεσμευτική για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Αξιοποιώντας το βαθύτατα αντεργατικό αλλά «φιλοεπενδυτικό» νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η COSCO καταγράφει μεγάλη αύξηση κερδών – το 1ο εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών της έφτασε 72 εκατ. Ευρώ και τα κέρδη της σε 6 μήνες ανήλθαν σε 20,84 εκατ. ευρώ!

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι και στη φάση της κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις ανατιμήσεις, τη φοροληστεία αλλά με ανθρώπινες ζωές, είτε για να «σωθούν» είτε για να «αυγατίσουν» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να «ποτίζουμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας» την καπιταλιστική ανάπτυξη, χωρίς να μπορούμε «να σηκώσουμε κεφάλι», προωθούν την υλοποίηση του Νόμου Χατζηδάκη, που εκτός από τη νομιμοποίηση «της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο», προσθέτει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

«Λογαριάζουν» όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

Γνωρίζουμε ότι για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να στρέφονται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Να διεκδικούν την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιστημονικών επιτευγμάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.