Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: 21 Σεπτέμβρη Στάση Εργασίας (10π.μ. – 3μ.μ.)

0
image_pdfimage_print

Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας

ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (10 π.μ. – 3 μ.μ.)

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπ. Υγείας

Αναχώρηση πούλμαν στις 10 π.μ. από είσοδο ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου

 

OXI στις ΣΔΙΤ, καταργήσεις νοσοκομείων και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη σε ενιαίο σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.

► Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

  • ► Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων

Η έναρξη του 4ου κύματος της επιδημίας, με «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων – που οφείλεται, πρώτα από όλα, στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «προσάρμοσε» για άλλη μια φορά, τα υγειονομικά  πρωτοκόλλα στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών ομίλων – επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας ταυτόχρονα με την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό.

Τόσο όμως τα πρόσφατα μέτρα «για την αντιμετώπιση της επιδημίας» όσο και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση.

Συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της «ατομικής ευθύνης» – στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται η απαράδεκτη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική ασφάλιση.

  • Αντί για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων, η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές εργασίας, εντείνει τις απειλές για απολύσεις και μοιράζει bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ’οίκον εμβολιασμό. Όλα αυτά συντηρούν την καχυποψία και ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται από διάφορες ομάδες, πολλές από τις οποίες δεν κρύβουν τον ακροδεξιό ή και φασιστικό χαρακτήρα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για το «νέο ΕΣΥ» είναι η εξαγγελία όχι μόνο για την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) – με βάση και το νόμο 4414/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και για τη επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. – που συστάθηκε το 2020 για να συμβάλει στην «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων» – και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου αποκαλυπτικός για τον πραγματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι ο απαράδεκτος αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών ασθενών.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόσθετα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

Η νέα αυτή προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων προστίθεται στα κέρδη που έχουν ήδη αποκομίσει από την κερδοσκοπία στα τεστ για SARS-CoV-2., τη χρυσοπληρωμένη «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας αλλά και τη συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των εργαζομένων – για να καλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας – έχει σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι από 5.500 εργαζομένοι γίνεται τη στιγμή που οι ίδιοι ομολογούν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται» λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID, ενώ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76878 το Μάιο 2021)

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, «στοχοποιούμαστε» οι εργαζόμενοι που για 18 ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και το και ΠΔ 102/2020 και την ευρωπαϊκή οδηγία 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2.

Μας στοχοποιούν για την εξάπλωση της επιδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή, βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούν τις αναστολές εργασίας για να προωθήσουν την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα με την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες καθώς και να επιταχύνουν τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου στις 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 75 συναδέλφων, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και 165 συμβασιούχοι, που οι συμβάσεις τους επόμενους μήνες και οι οποίοι καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου..

Αντίστοιχα, στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας με κενές περισσότερες από 46 οργανικές θέσεις γιατρών και προσωπικού, τέθηκαν σε αναστολή 8 εργαζόμενοι ενώ κινδυνεύουν με απόλυση 13 συμβασιούχοι, που είναι ανακάιοι για τη συνέχιση της λειτουργίας των κέντρων υγείας.

Ταυτόχρονα, αντί να επιβάλλουν στους εργοδότες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, τους αφήνει ανενόχλητους να παραβιάζουν ακόμη και τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια, και να απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται..

Εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ενώ αγανάκτηση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές προκαλούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων.

Αντί για πύκνωση των δρομολογίων και λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να μειωθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα.

Δικαιολογημένη είναι και η αγανάκτηση όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που είναι ήδη αντιμέτωπες με το νέο κύμα ανατιμήσεων, για τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ συνεχίζεται το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και η φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών.

Δε δεχόμαστε να θυσιάζονται η υγεία και τα δικαιώματα μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με Συγκέντρωση στην Πλατεία Λαού (Ανω Ελευσίνα) την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., μαζί με Σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Share.

Comments are closed.