Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : 2 Δεκέμβρη, στηρίζουμε την Πανελλαδική Στάση Εργασίας των Φυσικοθεραπευτών

image_pdfimage_print

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στηρίζουμε την Πανελλαδική Στάση Εργασίας των φυσικοθεραπευτών για μόνιμες προσλήψεις, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 

Οι φυσικοθεραπευτές, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας, συνεχίζουν – μέσα σε ολοένα δυσκολότερες συνθήκες – τη “μάχη” όχι μόνο ενάντια στην επιδημία COVID-19 αλλά συνολικά για την υγεία των λαϊκών οικογενειών.

Εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας, παραμένουν κενές πολλές οργανικές θέσεις φυσικοθεραπευτών.

Όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί, οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας (π.χ. κατά την παροχή φυσικοθεραπείας σε κλινήρεις ασθενείς με μόνιμη ή παροδική κινητική αναπηρία, για την άρση μελών των ασθενών, για την έγερση από την κλίνη κλπ)  σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων, με συχνότερη την εμφάνιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, η έκθεσή των φυσικοθεραπευτών στις πάσης φύσεως σωματικές εκκρίσεις των ασθενών αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από μεταδοτικά νοσήματα.

Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των συνάδελφων για την άρνηση όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ να τους εντάξουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ενώ τους αποκλείουν και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, αγνοώντας ακόμη  και σχετική δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Ιδιαίτερα, με την έναρξη της επιδημίας COVID-19, μεγάλωσε η ήδη σημαντική συμβολή των φυσικοθεραπευτών στην καθημερινή «μάχη» για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών αλλά και ο κίνδυνος για τη δική τους υγεία.

Όπως καταγράφεται και σε επίσημο άρθρο του Π.Ο.Υ: «οι φυσικοθεραπευτές έχουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των ασθενών με COVID-19 με την  παρέμβαση του φυσικοθεραπευτή στην αρχή της νοσηλείας να θεωρείται εξόχως σημαντική.»

Ο αυξημένος κίνδυνος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, έχουν εκτεθεί και νοσήσει πολλοί φυσικοθεραπευτές σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19.

Παρά τις αυξημένες ανάγκες, εξακολουθεί να μην έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος φυσικοθεραπευτής, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει η εντατικοποίηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, όπου οι υπάρχοντες φυσικοθεραπευτές χρειάζεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ολοένα περισσότερους ασθενείς με COVID, χωρίς να υπολογίσουμε τους ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Είναι επομένως τουλάχιστον προκλητική η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για διατήρηση του απαράδεκτου αποκλεισμού των φυσικοθεραπευτών και χιλιάδων άλλων συνάδελφων (γιατρών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ) από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος

Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον επαρκή εφοδιασμό με Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις π.χ. σε γάντια και μάσκες υψηλής προστασίας, ενώ αρνείται να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.  

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων φυσικοθεραπευτών και διεκδικούμε:

► να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

► να συσταθούν και καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 4 θέσεις φυσικοθεραπευτών στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο

Comments are closed.