Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασείου: Για συμμετοχή εργαζομένων δημοσίων μονάδων υγείας σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Σοβαρότατα προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που αδυνατούν να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές, προκαλεί η αδυναμία του προγράμματος καλοκαιρινών κατασκηνώσεων του Υπουργείου Υγείας να καλύψει τις ανάγκες.

Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις ή να «επιστρατεύουν» φίλους και συγγενείς για την φροντίδα των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που παιδιά «ακολουθούν» τους γονείς στο χώρο εργασίας.

Δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτηση μας –  δεομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, της φοροληστείας και των συνεχών ανατιμήσεων στο ρεύμα, τα καύσιμα, και είδη βασικής κατανάλωσης – καθώς παρακολουθούμε να συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ναυτιλιακούς και ξενοδοχειακούς ομίλους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εφοπλιστικών ομίλων – που αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – των οποίων οι 41 προκλητικές φοροαπαλλαγές είναι κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση και εξακολουθεί να ισχύει η «εθελοντική φορολόγηση», με αποτέλεσμα να «πληρώνουν» μόνο το ένα χιλιοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων (60 εκατ. στα 57 δις ευρώ) ενώ η ετήσια τακτική επιδότηση τους έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και για τις λιγοστές θέσεις της μοναδικής κατασκήνωσης του υπουργείου Υγείας στον Αγ. Ανδρέα ΔΕΝ υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, στερώντας τη δυνατότητα στους περισσότερους ακόμα και να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022, όπως και κάθε χρόνο, η σχετική απόφαση με την οποία ανατέθηκε – για άλλη μια φορά, όπως με όλες τις κυβερνήσεις – η οργάνωση και λειτουργία της Κατασκήνωσης στον Πανελλήνιο Σύλλογο των Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και η σχετική ενημερωτική ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής (με ημερομηνία έκδοσης στις 20 Ιουνίου και με προθεσμία υποβολής δηλώσεων από 21 Ιουνίου έως 27 Ιουνίου) δεν κοινοποιήθηκαν στις δημόσιες μονάδες υγείας.

 Στην ενημερωτική ανακοίνωση ΔΕΝ υπήρχε η παραμικρή αναφορά στη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής στην περίπτωση που οι δηλώσεις συμμετοχής είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις στην κατασκήνωση.

Ζητάμε:

► να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλισθεί, με ευθύνη του κράτους, η συμμετοχή των εργαζομενων στις δημόσιες μονάδες υγείας και των οικογενειών τους σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

► να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές, με εκπαιδευμένο, επαρκές προσωπικό και να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των κατασκηνωτών και των εργαζομένων στις κατασκηνώσεις

► να ενημερώνονται έγκαιρα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας για να μπορούν να καταθέτουν αίτηση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι. Να καθορισθούν σαφή κριτήρια και αντικειμενική διαδικασία επιλογής  

Περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών: Κάλεσμα έναρξης διαπραγματεύσεων για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Mεταξύ των Ενώσεων μας, υπάρχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, οι...

Σωματείο Εργαζομένων Cosmote -Evalue Αττικής: Για την απόλυση συναδέλφισσας στο κτίριο του Μοσχάτου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Εκτός από τα μέτρα προστασίας της υγείας μας από την ένταση της...

Σωματείο Εργαζομένων Hellenic Quality Foods Εύβοιας: Να υπογραφεί η επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις !

ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!!! Εχθές το...