Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασείου : Να μην περικοπούν- ανασταλούν οι καλοκαιρινές άδειες των υγειονομικών

image_pdfimage_print

Αγανάκτηση στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας προκαλούν τα «σενάρια» περί αναστολής ή περικοπής των καλοκαιρινών αδειών, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας COVID-19.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις λιγοστές μέρες ξεκούρασης, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.

Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Πολύ περισσότερο, σήμερα, που ενώ συνεχίζεται η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 – που οφείλεται, πρώτα από όλα, στον περιορισμό στο ελάχιστο κάθε προληπτικού μέτρου στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, στις Μεταφορές, στην Εστίαση αλλά και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους μαζικούς εργασιακούς χώρους – η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για  την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό, υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό.

Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε, εμείς και οι υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες, το γεγονός ότι από 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, στις δημόσιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3500 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Απόδειξη είναι το γεγονός, ότι παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης του ΕΣΥ», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1898 εργαζόμενους, τον τελευταίο χρόνο (από 79.254 το Μάιο 2019 σε 77.356 το Μάιο 2020).

Ταυτόχρονα συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων ενώ αντιμέτωποι με απόλυση, λόγω λήξης της σύμβασης τους, είναι χιλιάδες επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου συνάδελφοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου αν και παραμένουν κενές περισσότερες από 260 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, κινδυνεύουν με απόλυση, τους αμέσως επόμενους μήνες, περισσότεροι από 85 εργαζόμενοι (π.χ. επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές,  τραυματιοφορείς και καθαριστές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αντίστοιχα, στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, κινδυνεύουν με απόλυση 13 επικουρικοί και μέσω ΟΑΕΔ εργαζόμενοι.

Για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, χρειάζεται να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

να ολοκληρωθεί άμεσα η έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 2Κ/2019 και να προσληφθούν οι επιτυχόντες

► να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

► για την κάλυψη μέρους έστω των 6000 κενών οργανικών θέσεων γιατρών, να προσληφθούν όλοι οι γιατροί που συμμετέχουν στις κρίσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις, με προτεραιότητα σε ειδικότητες, όπως εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, κλπ

► για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη των 20.000 κενών οργανικών θέσεων μη ιατρικού προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις συμμετεχόντων στην προκήρυξη 2Κ και στις καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό.

Comments are closed.