Μετά τις απαράδεκτες συνθήκες που εντοπίσαμε στον δήμο Ορχομενού, ο οποίος είναι φορέας υποδοχής των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ, έχει αξία να θυμηθούμε τα «ωραία λόγια της Κυβέρνησης»:
«Θα βρούμε βιώσιμη λύση για την ΛΑΡΚΟ», είχαν πει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί κύριοι Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, Πετραλιάς, Βορίδης, Σκρέκας, Γεωργιάδης και δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές.
«Όλοι οι εργαζόμενοι και των εργολαβιών, προστατεύονται και είναι διασφαλισμένοι από το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της κυβέρνησης» είχε δηλώσει η υπουργός εργασίας κ. Μιχαηλίδου σε συνέχεια όλων των παραπάνω.
«Εγγυημένη προστασία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, της περιουσίας, των οικισμών της ΛΑΡΚΟ προβλέπει ο νόμος μας», φώναζαν στα έδρανα της Βουλής όταν ψήφιζαν τις απολύσεις μας.
Εμείς, οι «αγράμματοι» της εργατικής τάξης, όλα τα παραπάνω τα λέμε «μπούρδες εξαπάτησης». Και το τραγικό της υπόθεσης δεν είναι ότι τα λέμε τώρα, είναι ότι τα λέγαμε σε αυτούς που τα έλεγαν, πριν τις πουν, πριν τις ψηφίσουν και πριν τις κάνουν.
5 Μήνες μετά τις απολύσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ:
- Απολυμένοι: 853
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ: 656.
- Έχουν απορροφηθεί: 389
- Απομένουν: 157 (από τους οποίους με ηλικία -54 124, με ηλικία +54 33)
- Από τους υπόλοιπους 197 που δεν έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων, 25 συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, 25 έκαναν πρόσληψη σε άλλους εργοδότες, 147 είχαν παράλληλη ελεύθερη απασχόληση και δεν μπορούν να μπουν στα μητρώα, κατά επέκταση και στα προγράμματα.
- Στα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και τα προγράμματα απασχόλησης δεν μετριούνται οι 30 απολυμένοι εργαζόμενοι που εργάζονταν στην ΛΑΡΚΟ μέσω εταιρειών με σύμβαση έργου. Αυτή η κατηγορία είναι καταχωρημένη στα μητρώα της ΔΥΠΑ με καταγγελία σύμβασης του εργοδότη που είχε σύμβαση έργου με την ΛΑΡΚΟ.
Σύνολο πραγματικών απολυμένων που «το κοινωνικό δίχτυ προστασίας» δεν έχει εφαρμογή μέχρι σήμερα: 187+ 197= 384
Παράλληλα:
Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός, ναυάγησε η πολιτική της κυβέρνησης, πάνε 400+ εκατομμύρια ευρώ.
Ο χρόνος της ειδικής διαχείρισης λήγει στις 7/12/24 και εάν δεν την πτωχεύσουν σε αυτή την φάση, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κάνουν άλλον έναν διαγωνισμό για τα «μάτια του κοινού», να μας πουν ότι «δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής» και θα την πτωχεύσουν στην επόμενη. Σχέδιο επαναλειτουργίας και «βιώσιμης λύσης» που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός…. δεν έχουν γιατί έχουν σχέδιο πτώχευσης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων με την εκποίηση της περιουσία της.
Οι απολυμένοι περιμένουμε εδώ και 4 Μήνες πότε η κυβέρνηση θα φιλοτιμηθεί έτσι ώστε να υπάρξει νομοτεχνική ρύθμιση για να απορροφηθούμε στα προγράμματα απασχόλησης, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα ελάχιστο εισόδημα. Μέχρι να την πιάσει το φιλότιμο, οικογένειες απολυμένων και τοπικές κοινωνίες καταστρέφονται οικονομικά.
Την φύλαξη και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της περιουσία της ΛΑΡΚΟ τα έχουν αναλάβει εταιρείες ανάθεσης. Συνταξιούχοι αστυνομικοί και πρώην διευθυντές του εργοστασίου δηλαδή.
Οι απολυμένοι πηγαίνουν για κανα μεροκάματο στα «πιτόλια» (μοναστήρια) της Ρούμελης γιατί πιο κοντά δεν υπάρχει και οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, ενώ έχουν προσλάβει δίπλα τους όλο το συγκοινολόι τους, πίνουν τσιπουράκια με μεζεδάκι σαλάμι αέρος στα καφενεία που τους έχει χορηγήσει η ειδική διαχείριση.
Την ίδια στιγμή εγκληματίες επισκέπτονται τους οικισμούς, τα σπίτια μας, τα ληστεύουν (σημερινό περιστατικό) και οι συνταξιούχοι αστυνομικοί χαμπάρι. Μόνο το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο σωματείο παρακολουθούν.
Άντε, για να μην τους αδικούμε, παρακολουθούν και τις τιμές σε τσίπουρο, κρασί, σαλάμι αέρος και γραβιέρα Κρήτης.
Η εταιρεία ασφάλειας έχει χορηγηθεί αυτοκίνητα από την ειδική διαχείριση, κλαδεύει τα δέντρα του οικισμού ( όχι τα επικίνδυνα, αυτά που βολεύουν, τα εμπορεύσιμα δηλαδή) και διακινεί τα ξύλα προς τις αυλές των αυλικών.
Το λιμάνι κλειστό, τα μαγαζιά κλειστά, το ιατρείο για κλείσιμο, οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος στους οικισμούς πληθαίνουν καθημερινά, ύδρευση, αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός στο «έλεος του θεού».
Τα υλικά της ΛΑΡΚΟ φορτώνονται από το εργοστάσιο και ταξιδεύουν στον Ασπρόπυργο, στην εταιρεία που συνεχίζει να έχει συμβάσεις με την ΛΑΡΚΟ παρά το σταμάτημα της λειτουργίας της. Λαμαρίνες 5 χιλιοστών. Ρωτάμε «που τις πάτε;» και μας απαντούν ότι «θα γίνουν κουτιά αρχειοθέτησης εγγράφων» (όποιος έχει τεχνικές γνώσεις καταλαβαίνει ότι η διατομή του υλικού για κουτιά αρχειοθέτησης είναι 4 φορές μικρότερη ).
Και αν όλα αυτά συμβαίνουν στο εργοστάσιο που 24 ώρες το 24ωρο το σωματείο είναι εδώ και παρακολουθούμε την κατάσταση, τότε τι μπορεί να συμβαίνει στην ανεκτίμητης αξίας περιουσία στα μεταλλεία, στα βουνά της Εύβοια, της Βοιωτίας, της Καστοριάς, της Κοζάνης, στις αποθήκες του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στον Άγιο Ιωάννη;
Και εάν τα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι όλα νόμιμα, τότε γιατί η ειδική διαχείριση και το δημόσιο ζήτησε ξανά αναβολή στην σημερινή εκδίκαση των αγωγών που έχουμε καταθέσει οι εργαζόμενοι ενάντια στις απολύσεις;
Γιατί η ειδική διαχείριση δεν δίνει τα τελευταία αποδεικτικά μισθοδοσίας στους απολυμένους; Γιατί από τον ιούλιο του 2022 οι 7 απανωτές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπογράψαμε δεν έχουν καταγγελθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ακόμη και στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας;
Γιατί δεν δίνουν βεβαίωση απόλυσης (15/7) και αποδεικτικά μισθοδοσίας (μετά απολύσεων) στο νοσηλευτικό προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, το οποίο απολύθηκε στις 15/7 και έγινε νέα πρόσληψη ορισμένου χρόνου στις 17/7;
Και αν δεν είναι αρμόδια η κυβέρνηση να απαντήσει για όλα αυτά και άλλα τόσα που συμβαίνουν γύρω μας, τότε ποιος είναι ο αρμόδιος;
Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση του εισοδήματος σε όλους τους απολυμένους, για να μη μαραζώσει ο τόπος μας.