Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ. Θριασίου : Συμμετέχουμε στη σύσκεψη τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στο κτίριο ΠΑΚΠΠΑ. Για τα κέρδη τους, τα ΕΛ.ΠΕ δηλητηριάζουν την υγεία μας

Δημοσιεύτηκε στις

Για τα κέρδη τους, τα ΕΛ.ΠΕ. δηλητηριάζουν την υγεία μας  και υπονομεύουν τις δυνατότητες να ζήσουμε καλύτερα

Συμμετέχουμε στη Σύσκεψη τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου

στις 6 μ.μ., στο κτίριο ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου και Κίμωνος)

Η απαράδεκτη κατάσταση με την έντονη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα συχνά «εργατικά ατυχήματα» στα διυλιστήρια της περιοχής και τον αυξημένο κίνδυνο για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας είναι η καλύτερη απόδειξη για όποιον πίστεψε καλοπροαίρετα το παραμύθι ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων είναι η λύση για τα προβλήματα μας, ότι μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.

Αν και η Ελλάδα είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές και τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ξεπέρασαν τα 460 εκατ. ευρώ μόνο για το 1ο εννιάμηνο 2019, εμείς που «ζούμε κάτω από τα φουγάρα τους» δεν μπορούμε ούτε να θερμάνουμε τα σπίτια μας.

Πληρώνουμε πανάκριβα τα καύσιμα για να εξασφαλίζεται το υψηλό κέρδος των ομίλων του κλάδου των πετρελαιοειδών. Αυτοί οι όμιλοι συνεισφέρουν σήμερα μόνο το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων, ενώ εμείς πληρώνουμε υψηλούς έμμεσους φόρους, όπως ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που τελικά μετατρέπονται σε επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για να εξασφαλιστεί η επιχειρηματική κερδοφορία, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκρηξη στην «Πετρόλα» το 1992 με 14 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, το ατύχημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο το 2015 με 4 νεκρούς και η πρόσφατη έκρηξη στη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, με τους 4 εγκαυματίες.

Και φυσικά, είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αφού συνεχίζεται η απαράδεκτη γειτνίαση βιομηχανικών μονάδων και χώρων κατοικίας. Αυτή η συνύπαρξη δεν διατηρείται τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της κρατικής πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των ομίλων σε βάρος της ζωής και της ασφάλειάς μας.

Γι’ αυτό, δεν υπάρχει ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης και το περιβάλλον.

Η δυσοσμία είναι το μικρότερο πρόβλημα

Εξίσου προκλητική είναι η απουσία ουσιαστικού ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη στιγμή που η αντίστοιχη μελέτη στη Θεσσαλονίκη από το ΑΠΘ, κατέγραψε αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο.

Ασφαλώς και είναι πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η έντονη δυσοσμία που ταλαιπωρεί πολλούς κατοίκους. Ομως αυτό δεν πρέπει να κρύψει τον πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο του δυνητικά καρκινογόνου βενζολίου, που φαίνεται να αποτελεί το 10% των αρωματικών υδρογονανθράκων που μετρήθηκαν στη μελέτη της Θεσσαλονίκης. 

Και φυσικά, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ δεν επέβαλαν τη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου για τη δυσοσμία, τη ρύπανση και τα συχνά ατυχήματα.

Αντίθετα, μαζί με τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές, διευκολύνουν την επέκταση των διυλιστηρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξελίξεις με τον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και το ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων, ακόμα πιο κοντά στα σπίτια μας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Μπλόκο και τις εργατικές κατοικίες. Καθώς και τη διακηρυγμένη πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα και τους καπιταλιστές και τις λαϊκές οικογένειες. Αντίθετα, τα παράδειγμα της ανάπτυξης του κλάδου των διυλιστηρίων, επιβεβαιώνει ότι για να αυξηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη θυσιάστηκαν και εξακολουθούν να θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες.

Για τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής

Αντίστοιχες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, αν και βρίσκεται στο κέντρο μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά “εργατικά ατυχήματα” και έντονη μόλυνση.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, παραμένουν ΚΕΝΕΣ 34 κενές θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών. 

Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους.

Οι μόνιμοι και οι συμβασιούχοι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρισσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για τη φύλαξη του νοσοκομείου και τη σίτιση των ασθενών και εργαζομένων

Αντίστοιχα, η μείωση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης κατά 13 εκατ. είχε σαν αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του νοσοκομείου για το 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.

Οι πραγματικοί ένοχοι και οι κίνδυνοι από την όξυνση των ανταγωνισμών

Ένοχοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως τα ΕΛΠΕ, που απαιτούν να θυσιάσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ένοχη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που υπηρετούν τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Ένοχες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που συγκαλύπτουν και διευκολύνουν αυτή την κατάσταση.

Εξίσου παραπλανητικές είναι οι υποσχέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το λαό απ’ την παραχώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εμείς δεν θα κερδίσουμε τίποτα, ούτε καν πιο φτηνά καύσιμα για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Αντίθετα, θα κλαπούν, στην ουσία, πολύτιμοι και αναντικατάστατοι ενεργειακοί πόροι, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η επιλογή να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να γίνονται βήματα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τη στιγμή που η Τουρκία προαναγγέλλει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μέσα απ’ τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη.

Οργανώνουμε τον αγώνα για την υγεία και τη ζωή μας

► Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ. Ιδιαίτερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

► Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο, την ελεύθερη πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο αλλά και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και των ΕΛ.ΠΕ.

► Να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθεί πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μάνδρας και περιφερειακό ιατρείο στις εργατικές κατοικίες.

Για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να διεκδικούν την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Αίτημα για άμεση σύγκλιση της ΕΕ της ΠΝΟ

Επαναλαμβάνεται σήμερα η υπονομευτική τακτική του Γ.Γ της ΠΝΟ, να προχωρήσει σε υπογραφή ανανέωσης...

Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής: Για την εκδήλωση του Συνδικάτου για τα 100 χρόνια

100 χρόνια Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε από τους αγώνες του χτες για τους...

Συνδικάτο Φαρμάκου Ν. Αττικής: Για την εκδήλωση του συνδικάτου έξω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Σήμερα, το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου, στα πλαίσια...