Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ: Απόφαση γενικής συνέλευσης για 48ωρη απεργία για υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι-σσες

Μετά την ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. του Σωματείου μας για 48ωρη απεργία, με συμμετοχή 171 εργαζόμενων 115 ψήφισαν ΝΑΙ, 51 ΟΧΙ και 5 ΛΕΥΚΟ.

Η αντίδραση των εργαζόμενων στη ΦΑΓΕ ύστερα από την αύξηση του 3% ολοένα και αυξάνεται. Κανείς δεν δέχεται να βλέπει να αυξάνεται το μεροκάματο του 1.80 και 1.90 ευρώ, τη στιγμή που διαβάζει την τεράστια χειμωνιάτικη κερδοφορία της εταιρίας, και ζει στο πετσί του την αυξημένη παραγωγή αυτή την περίοδο καθώς και την εντατικοποίηση που βιώνει με την έλλειψη εργαζομένων αφού τα κενά δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, με τμήματα του εργοστασίου να δουλεύουν στα κόκκινα, και τις καλοκαιρινές άδειες να πλησιάζουν. Δουλεύουμε 15 χρόνια χωρίς κλαδικές συμβάσεις λόγω άρνησης του ΣΕΒ να δώσει το παραμικρό απ΄ όσο δίνουν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, σε έναν κλάδο που το χρήμα έρεε άφθονο για εξαγορές ομίλων και εργοστασίων (ΜΕΒΓΑΛ,ΙΟΝ,ΔΕΛΤΑ,ΔΩΔΩΝΗ,ΝΙΚΑΣ,ΤΣΙΠΙΤΑ κλπ), αλλά για τους εργάτες που βγάζουμε όλα αυτά τα κέρδη φράγκο.

Στη ΦΑΓΕ από την τελευταία αύξηση της επιχειρησιακής σύμβασης του 2010, οι μισθοί και τα μεροκάματα μας ήταν καθηλωμένα μέχρι την πρώτη οικειοθελής παροχή του 7% το 2022,  του 4% του 2023, και του 3% του Μάη του 2024. Καμία τριετία δεν αναγνωρίστηκε σα να μην υπήρχαμε από το Φλεβάρη του 2012, πάλι με τη δικαιολογία των νόμων που παγώνουν τις τριετίες και τα επιδόματα, αλλά και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια που η κερδοφορία έπιανε ταβάνι, με αύξηση καθαρών κερδών εκατοντάδων εκατομμυρίων, εμείς μετά από 15 χρόνια βλέπουμε το μεροκάματο μας να έχει αυξηθεί συνολικά κατά 14% τη στιγμή που η ζωή μας και οι ανάγκες επιβίωσης ( ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, τρόφιμα, ενοίκιο, φροντιστήρια, ιατροφαρμακευτική κάλυψη κλπ ) έχουν φτάσει να καλύπτουν το σύνολο, και μάλιστα δεν αρκούν πολλές φορές ακόμη και να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις.

Όλοι γνωρίζουμε πως μόνο οι τριετίες να συνέχιζαν από το 2012, σήμερα θα παίρναμε 20 με 25% ανάλογα με το πότε συμπλήρωνε την τριετία του ο κάθε εργαζόμενος και με ελάχιστες αυξήσεις θα παίρναμε μισό μισθό παραπάνω,

 Όμως με τα «θα» και τα «αν» δε γίνεται προκοπή, καλούμε την εργοδοσία τις επόμενες ημέρες, να δει  τα email που στέλνουμε, να υπολογίσει και να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση, γιατί οι εργαζόμενοι το λέμε καθημερινά «δεν πάει άλλο», και ν΄ αλλάξει την στρατηγική της αδιαλλαξίας, να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις ουσιαστικών αυξήσεων και αριθμού προσλήψεων εργαζομένων.

Αυτές τις ημέρες όλοι οι εργαζόμενοι άσχετα αν ψήφισαν κινητοποίηση ή όχι, ακόμα και όσοι αρκούνται στο 3%, 1.80 ευρώ αύξηση την ημέρα δηλαδή, όλοι ανεξαιρέτως πολιτικής άποψης δηλώνουν τη σύμφωνη γνώμη στα δίκαια αιτήματα του Σωματείου. Αύξηση 10% στα καταβαλλόμενα ημερομίσθια, επαναφορά τριετιών και επιδομάτων  από το 2012 που πάγωσαν, προσλήψεις που θα αντικαταστήσουν όλες τις αποχωρήσεις των τελευταίων χρόνων, συμφωνία με ασθενοφόρο για άμεση διακομιδή των εργαζόμενων σε νοσοκομείο, δρομολόγια στα πούλμαν που θα καλύπτουν νέες περιοχές που έχουμε επισημάνει, ώστε οι προτάσεις από την εργοδοσία που θα είναι ικανοποιητικές  να συζητηθούν σε νέα Γενική Συνέλευση.

Στην περίπτωση που η εργοδοσία συνεχίζει να μη μας βλέπει, να μας θέλει μόνο για να δουλεύουμε και να μας κερνάει κάθε Μάη έναν καφέ, που ούτε για καφέ δε φτάνει το 1.80 σήμερα, και αν το διαιρέσουμε με το σύνολο της χρονιάς του 2024 είναι 90 σεντς, θα προχωρήσουμε σε 48ωρη απεργία σύμφωνα με την απόφαση των εργαζόμενων.

 

 

Περισσότερα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ όλοι και όλες στην Ευελπίδων.

Ανακοίνωση Η άμεση και δυναμική απάντηση που δώσαμε στο Υπουργείο Εργασίας, έδειξε ότι: Όποτε, όπου,...

Σωματεία Έβρου: Προβολή ταινίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε προβολή ταινίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει τη νέα μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για υπογραφή ΣΣΕ

Η ΟΜΕ χαιρετίζει την νέα μεγάλη Νίκη των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής ενάντια στον εμπαιγμό της...