Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Τι συμβαίνει με τις παραιτήσεις καθηγητριών στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΕΛΣ;

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Διευθυντής Σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της ΕΛΣ, τον Ιούλιο, απομάκρυνε  συνάδελφό μας (πρώτη χορεύτρια του μπαλέτου της ΕΛΣ  από τα καθήκοντά της ως καθηγήτρια στην Σχολή της ΕΛΣ, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο  τον κώδικα δεοντολογίας (με τον οποίο έστησε ένα ολόκληρο κατηγορητήριο εις βάρος της), επειδή τόλμησε να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του.

Στη συνέχεια, τρεις ακόμα συναδέλφισσες μας, πρώτες χορεύτριες και σολίστ της ΕΛΣ, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους ως καθηγήτριες της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, εξαιτίας της αυταρχικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς του Διευθυντή Σπουδών της Σχολής.

ü  Γιατί το Υπουργείο δεν παίρνει θέση, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για τη μη αξιοποίηση καταξιωμένων καλλιτεχνών (όπως οι πρώτοι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ) που έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εκπαιδευτική διαδικασία;

ü  Γιατί τόσο καιρό η διεύθυνση της ΕΛΣ αντί να απομακρύνει τον άνθρωπο που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα στο θέατρο, συνεχίζει με τη στάση της να επιβραβεύει τις αυταρχικές μεθόδους, την απαξιωτική συμπεριφορά και τις στημένες ενέργειες του διευθυντή σπουδών της Σχολής Χορού;

ü  Μήπως τελικά η επιλογή της είναι να έχει τέτοιου είδους διευθυντές και προϊστάμενους στον μεγαλύτερο καλλιτεχνικό οργανισμό της χώρας μας;

Είναι λίγα από τα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλους μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα που εξελίσσεται η υπόθεση.

Ταυτόχρονα, μας προβληματίζει η κατεύθυνση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Λυρικής αλλά και της επιλογής ρεπερτορίου του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι η Σχολή προετοιμάζει χορευτές και καθηγητές χορού που έχουν εξειδίκευση στο σύγχρονο χορό. Δηλαδή μια δεύτερη ΚΣΟΤ. Εύλογα μπαίνει άλλο ένα ερώτημα. Τι γίνεται με τον κλασικό χορό; Από πού θα βγουν οι νέοι χορευτές για το μπαλέτο της ΕΛΣ; Περιμένουμε να τους βρούμε μόνο από τις ιδιωτικές σχολές χορού; Για πόσο καιρό για τις ανάγκες του κλασικού ρεπερτορίου θα ανατρέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς; Εμείς, οι εργαζόμενοι του θεάτρου, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αξιόλογοι χορευτές ή χορεύτριες που έρχονται (μέσω διεθνών διαγωνισμών), συνήθως αποχωρούν σύντομα από την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει κλασικό ρεπερτόριο στο προγραμματισμό του θεάτρου.

 

Ζητάμε:

·         Να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του ο διευθυντής σπουδών της Σχολής Χορού και να επανέρθουν οι συναδέλφισσες – καθηγήτριες στη σχολή.

·         Να καταργηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας που έχει συντάξει η Σχολή καθώς επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε Διοίκησης, όχι για να προστατέψει τους εργαζόμενους από κακοποιητικές συμπεριφορές και περιστατικά παρενόχλησης, αλλά για να τους «τρομοκρατήσει» και να τους «φιμώσει», ακόμα και να τους απομακρύνει από τα καθήκοντά τους με συνοπτικές διαδικασίες.

·         Να ενισχυθεί η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού προσλαμβάνοντας το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας και να αναβαθμιστούν τα προγράμματα σπουδών με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να αξιοποιούνται οι χορευτές του μπαλέτου της Ε.Λ.Σ ως καθηγητές. Η Σχολή Χορού να λειτουργεί στην κατεύθυνση του βασικού τροφοδότη του δυναμικού του μπαλέτου της ΕΛΣ, με σταθερή στόχευση το κλασσικό ρεπερτόριο, καθώς η ΕΛΣ είναι το μόνο κρατικό θέατρο που μπορεί να αναλάβει την οργάνωση τέτοιων παραγωγών όπου το κόστος αντικειμενικά είναι πολύ μεγάλο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα γηγενές προσωπικό.

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Κινητοποίηση στο Υπ Παιδείας 29 Απρίλη

Τη Δευτέρα 29/4 στις 11.00 π.μ., ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο Υπουργείο...

Ταξική Ενότητα Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή του δώρου Πάσχα

Το δώρο Πάσχα είναι κατάκτηση των εργαζομένων! Δεν είναι δώρο από τους εργοδότες , είναι...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Δελτίο Τύπου για τις Άδειες της PwC

Για άλλη μια φορά η εργοδοσία της PwC εξακολουθεί να μας εκπλήσσει, δυστυχώς δυσάρεστα...