Σωματείο Εργαζόμενων Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Καταγγελία για τη στάση του ΥΠΠΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Καταγγέλλουμε τη στάση του υφυπουργού Πολιτισμού που αδιαφορεί να πάρει θέση σε όσα θέματα θέσαμε στη συνάντησή μας, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η κατεύθυνση που βάζει ο Νόμος Χατζηδάκη για να περάσει ο αυταρχισμός στους χώρους εργασίας, είναι πολιτική που εφαρμόζει απαρέγκλιτα και το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιώντας τον κώδικα δεοντολογίας (Πολιτική Αντιμετώπισης Παρενόχλησης και Διακρίσεων).

Έχει σοβαρές ευθύνες το ΥΠΠΟ. Η υποκριτική στάση του υφυπουργού αποτελεί χτύπημα της δουλειάς μας. Η διαθεσιμότητα που έχει τεθεί η συναδέλφισσα, με αφορμή τον κώδικα, είναι δείγμα αυτού του αυταρχισμού. Οι παραιτήσεις των καθηγητριών, που ακολούθησαν, είναι η επιβεβαίωση. Αποδεικνύεται ποιανού εργαλείο είναι ο κώδικας δεοντολογίας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός δε λέει τίποτα για την κατεύθυνση που έχει πάρει η σχολή χορού, όπου το βάρος είναι στο σύγχρονο χορό κι απαξιώνεται το κλασικό μπαλέτο και ρεπερτόριο. Μια κατεύθυνση που οφείλεται και στο όραμα του διευθυντή της, ενός ανθρώπου που ο υφυπουργός «καλύπτει» απόλυτα όταν δεν ελέγχει εάν διέθετε τα τυπικά προσόντα για να κατέχει αυτή τη θέση, όπως αυτά προβλέπονται από το Ν. 1158/81 (αρ. 16 παρ.2β).

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

·         Να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του ο διευθυντής σπουδών της σχολής χορού της ΕΛΣ και να επανέρθουν οι συναδέλφισσες – καθηγήτριες στη σχολή.

·         Να καταργηθεί ο κώδικας δεοντολογίας που έχει συντάξει η Σχολή καθώς επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε Διοίκησης, όχι για να προστατέψει τους εργαζόμενους από κακοποιητικές συμπεριφορές και περιστατικά παρενόχλησης, αλλά για να τους «τρομοκρατήσει» και να τους «φιμώσει», ακόμα και να τους απομακρύνει από τα καθήκοντά τους με συνοπτικές διαδικασίες.

·         Να ενισχυθεί η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού προσλαμβάνοντας το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας και να αναβαθμιστούν τα προγράμματα σπουδών με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

·         Να αξιοποιούνται οι χορευτές του μπαλέτου της Ε.Λ.Σ στη σχολή χορού, μεταφέροντας στους σπουδαστές την χρησιμότατη πολυετή καλλιτεχνική τους εμπειρία.

·         Η σχολή χορού να λειτουργεί στην κατεύθυνση του βασικού τροφοδότη του δυναμικού του μπαλέτου της ΕΛΣ, όπως άλλωστε προβλέπεται στον αρχικό σκοπό ίδρυσής της, με σταθερή στόχευση το κλασσικό ρεπερτόριο, καθώς η ΕΛΣ είναι το μόνο κρατικό θέατρο που μπορεί να αναλάβει την οργάνωση τέτοιων παραγωγών, όπου το κόστος αντικειμενικά είναι πολύ μεγάλο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα γηγενές προσωπικό.

Περισσότερα

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας: Η PEOPLECERT απολύει, τρομοκρατεί και εμποδίζει την συνδικαλιστική δράση

ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ PEOPLECERT ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Να Παρθούν Τώρα...

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Συζητάμε και κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις απέναντι στο φορολογικό έκτρωμα

Συζητάμε και κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις απέναντι στο φορολογικό έκτρωμα Να σημάνει παντού συναγερμός....

Σωματεία – Φορείς Έβρου: Σύσκεψη 8 Δεκεμβρίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 7μ.μ.στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΒΡΟΥ Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο νομό...