Σωματείο Εργαζομένων ΕMFI (πρώην ΕΒΓΑ): Τιμάμε την 8η του Μάρτη, την ημέρα που καθιερώθηκε  ως  Παγκόσμια Μέρα της εργάτριας το 1910.

0
image_pdfimage_print

Το Δ.Σ του Σωματείου για άλλη μια χρονιά, τιμά την 8η του Μάρτη, την ημέρα που καθιερώθηκε  ως  Παγκόσμια Μέρα της εργάτριας το 1910.

Η 8η του Μάρτη είναι μέρα αποτίμησης  φόρου τιμής στους κοινωνικούς  αγώνες του γυναικείου κινήματος για ισοτιμία και ισότητα. Τα μηνύματα και τα αιτήματα των εργατριών που ξεσηκώθηκαν στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης την 8η Μάρτη του 1857 για να διεκδικήσουν τα εργασιακά και πολιτικά τους δικαιώματα, παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιρα.

Αυτή ήταν η απαρχή του οργανωμένου γυναικείου κινήματος. Οι γυναίκες πλέον συνειδητοποιούν τη θέση τους στην καπιταλιστική  κοινωνία και είναι έτοιμες να παλέψουν για την βελτίωση της. Αντιλήφτηκαν τότε, ότι η απελευθέρωση τους περνά από τους ίδιους  δρόμους της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων ευρύτερα.

Σε πείσμα όσων θέλουν να ξεθωριάσει ή να αλλοιωθεί  στην μνήμη μας ο χαρακτήρας  της  Παγκόσμιας  Μέρας Γυναικών, κρατάμε  βαθιά  χαραγμένο στην μνήμη και στην δράση μας το δίδαγμα των εργατριών  της Νέας Υόρκης, όλων των γυναικών  που έσπασαν τις αλυσίδες του φόβου και πάλεψαν για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στην μόρφωση, στην οικογένεια, στην κοινωνική  δραστηριότητα. Τίποτα  δεν χαρίστηκε. Ότι κατακτήθηκε  έχει την σφραγίδα της σκληρής  πάλης του εργατικού, λαϊκού  κινήματος.

Σήμερα  εδώ και ένα χρόνο  που βιώνουμε την πανδημία, οι γυναίκες  εργάτριες βρίσκονται  σε  εργασιακή  ανασφάλεια και αδιέξοδα  που δημιούργησε η κυβέρνηση  με τις πολιτικές  της και με τα μέτρα  αντιμετώπισης  της  πανδημίας  που εφάρμοσε, δίνοντας  το δικαίωμα στην εκάστοτε εργοδοσία να αυξήσει την εκμετάλλευση  αποκομίζοντας  τεράστια  κέρδη.

Η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να γεννηθούν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, του ταξικού αγώνα με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να ξανακερδίσουμε κατακτήσεις που χάσαμε, να αποσπάσουμε νέες. Αν δε δράσουμε τώρα θα μας πάρουν κι άλλα. Γι’ αυτό οι αγώνες σήμερα αποκτούν μεγάλη σημασία για να γίνει το αύριο δικό μας.            

Δηλώνουμε ενάντια στην υποτίμηση της γυναίκας ως «κατώτερου φύλου» και υπερασπιζόμαστε την γυναίκα στο δικαίωμα της εργασίας και της ισότιμης θέσης στην κοινωνία μας.

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και μαζί με το προοδευτικό γυναικείο κίνημα, θα συνεχίσουμε την πάλη για την κοινωνία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης , ώστε να διασφαλιστούν στην πράξη η κοινωνική ισότητα και η ισοτιμία των φύλλων.

Όλες και όλοι στην κινητοποίηση ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, σωματείων  την Δευτέρα 8 Μάρτη 2021 στα Προπύλαια στις 5.30 μ.μ στην Αθήνα

 

Share.

Comments are closed.