Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού : Η λειτουργία των συνδικάτων αποτελεί  αυστηρά, υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και αυτή καθορίζεται από το καταστατικό του κάθε σωματείου.

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι & συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στη βουλή τροπολογίες, σχετικά με τη λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων, με στόχο να ελέγξουν τα σωματεία, να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υλοποιώντας διαχρονικές απαιτήσεις και προτάσεις του ΣΕΒ(Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων), δεν συνεχίζει απλά το έργο από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ(2018) με τον απεγοκτόνο νόμο, όπου για την κήρυξη απεργίας από Πρωτοβάθμιο Σωματείο απαιτείται το 50% +1, των ταμειακά εντάξει μελών.  Προχωρά  πολλά βήματα παρακάτω, στοχεύοντας την ίδια την καρδιά των συνδικάτων, όπου είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των Γ.Σ, στην ουσιαστική συζήτηση ,ζύμωση και στο “μεγαλείο”να αποφασίζει ο εργαζόμενος για την κήρυξη απεργίας, μέσα από τη  Γ.Σ του σωματείου του. Εκεί ακριβώς στοχεύει, όταν θεσπίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, αλλά και για τις αρχαιρεσίες, ακυρώνοντας στην πράξη με αυτό τον τρόπο τα καταστατικά των σωματείων και τις συλλογικές διαδικασίες.

 Με το ηλεκτρονικό μητρώο  που θέλουν να επιβάλλουν επιδιώκουν το φακέλωμα όλων των συνδικαλισμένων εργαζόμενων, βοηθώντας έτσι τον εργοδότη, αλλά και το κράτος, να έχει ολοκληρωμένη εικόνα, για το ποιος εργαζόμενος είναι γραμμένος στο σωματείο του, αν συμμετέχει στις μαζικές διαδικασίες και στις Γ.Σ, τι ψηφίζει.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να είναι τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εργοδοτικά σωματεία υπάρχουν και στους δήμους, όπως επίσης και αντιδραστικές διοικήσεις, που η τρομοκρατία βασιλεύει μέσα στους χώρους δουλειάς.

 Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο αποκομμένο, να μη συμμετέχει ενεργά και να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτόν.

Στόχος τους είναι να ελέγξουν τα σωματεία, να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση και να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία.

Δεν είναι τυχαία η χρονική περίοδος που επιλέγει η κυβέρνηση να περάσει τις συγκεκριμένες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Θα πρέπει να προβληματιστεί κάθε συνάδελφος, πως την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί τον αναπτυξιακό νόμο, που κάνει δωράκια φοροαπαλλαγών στους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ίδια στιγμή παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης του εργαζόμενου, να τσακίσει το μοναδικό αποκούμπι του που είναι το σωματείο του, το συνδικάτο του.

Γι΄αυτό συνάδελφοι, όλες αυτές οι προωθούμενες αλλαγές πρέπει να αποτελέσουν υπόθεση για κάθε εργαζόμενο, γιατί στοχεύοντας τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, στοχεύουν επί της ουσίας τον ίδιο, στοχεύουν τη φωνή που μάχεται, που διεκδικεί και παλεύει για τα δικαιώματα του, που οργανώνει την πάλη του, για ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Η λειτουργία των συνδικάτων αποτελεί  αυστηρά, υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και αυτή καθορίζεται από το καταστατικό του κάθε σωματείου.

Δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν, κυβερνήσεις και  εργοδοσία.

Άλλωστε αυτοί που σήμερα κόπτονται δήθεν για τη “δημοκρατία”, είναι οι ίδιοι  που λίγες μέρες πριν, ψήφισαν νόμο που δίνει σε δήμαρχους και περιφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σοβαρά ζητήματα ενώ μπορεί να είναι μια μικρή μειοψηφία στα συμβούλιά τους, αυτοί που κυβερνούν με το 40% των ψήφων από το 58% του εκλογικού σώματος που συμμετείχε στις εκλογές.  

Ξέρουμε καλά πως κυβέρνηση και εργοδοσία, ως τιμητές της “δήθεν δημοκρατίας” στα Συνδικάτα, επιδιώκουν να ξεμπερδεύουν από κάθε εμπόδιο, προκειμένου ανενόχλητοι, να συνεχίζουν να  ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να ξεπουλάνε δημόσιες υπηρεσίες στα επιχειρηματικά συμφέροντα, να εκχωρούν δημόσια περιουσία στην ασυδοσία του κεφαλαίου, έχοντας εξασφαλίσει “σιγή νεκροταφείου” μέσα στους χώρους δουλειάς.

Απέναντι σε αυτές τις βρώμικες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών, θα πρέπει συνάδελφοι, να σταθούμε Ενωμένοι και Αποφασισμένοι δίνοντας αποφασιστική απάντηση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

 Είμαστε σε ετοιμότητα και απαντάμε αποφασιστικά με τη μαζική συμμετοχή μας στα Συλλαλητήρια και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μόλις η κυβέρνηση τολμήσει και καταθέσει τις απαράδεκτες τροπολογίες.

Απαντάμε έμπρακτα με τη συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 18/9/19 και ώρα 08:30 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου “Σπύρος Αποστόλου”.

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Comments are closed.