Σωματείο Εργαζ. Θριασίου : Συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις

0
image_pdfimage_print

Συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.

Πλατεία Ελευθερίας (Στάση ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής)

 Καλούμε όλα τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να απαιτήσουμε την ακύρωση της ανανέωσης της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ”, που προβλέπει την άμεση εγκατάσταση νέων βάσεων δίπλα στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη και μεγαλώνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που απειλούν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Να καταδικάσουμε τη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 17 έως τις 19 Σεπτέμβρη, με στόχο την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρέμβασης στην Αν. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, στα πλαίσια της όξυνσης των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή αποκαλύπτουν πως ο πραγματικός στόχος αυτών των επεμβάσεων, στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα, είναι η εξασφάλιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων έναντι των ανταγωνιστών τους, χρησιμοποιώντας προκλητικά προσχήματα, περί “καταπολέμησης της τρομοκρατίας”. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη έχουν στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, φτώχεια, εξαθλίωση, ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Ταυτόχρονα η ελληνική άρχουσα τάξη ενισχύει την επιθετικότητά της για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και ΜΕΡΑ, ενισχύει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται η αποστολή ελληνικής πυροβολαρχίας πυραύλων Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν και η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, και στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις όπως η “Defender Europe” που χρησιμοποιούνται για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Με τις Αμερικάνικες βάσεις η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο, και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχει δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών.

Η πολιτική της εμπλοκής τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό των αρχουσων τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και έχει “στρώσει το τραπέζι” για επικίνδυνα παζάρια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, να την αποσπάσουν από την συνεργασία με τη Ρωσία και ευθύνονται για την πολύχρονη κατοχή στη Κύπρο και την προετοιμασία διχοτομικών λύσεων στο νησί.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκληση να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία και να μην χρηματοδοτούνται τα αναγκαία αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση να δίνει 6.6 δις ευρώ μόνο για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, για πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια σε γειτονικούς λαούς.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ), για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟίκές βάσεις, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.

Share.

Comments are closed.