Σωματείο Εργαζ. στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας : Σχετικά με τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού στην επιχείρηση ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ

Δημοσιεύτηκε στις

 Τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που φορτώνει στην ατομική ευθύνη ακόμα και τη διάγνωση της νόσου,  αφού μέσω των selftest  στόχος είναι  η απαλλαγή της από κάθε ευθύνη του κράτους για ολοκληρωμένο σχεδιασμό της επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση όπως και οι περισσότερες του υποκλάδου απασχολούν μετανάστες εργάτες όπου εμφανίζεται και η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Οι μετανάστες εργάτες βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος, με τις άθλιες συνθήκες όπου εργάζονται και διαβιούν.

Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα,  χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας.

Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες φορτηγών , δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Οι παραπάνω άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής έχει μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε υγειονομικές βόμβες και κέντρα διασποράς της πανδημίας.

Η κατάσταση  στην συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι η εξαίρεση στον κλάδο τροφίμων-ποτών αλλά ο κανόνας.

 Η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας (κλειστοί χώροι, υψηλή υγρασία, κοντινές αποστάσεις, επεξεργασία του ίδιου προϊόντος διαδοχικά από πολλούς συναδέλφους κτλ). Παρόλα αυτά κανείς έλεγχος δεν γίνεται στις επιχειρήσεις. Οι χώροι δουλειάς του κλάδου έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασπορά του ιού, με κίνδυνο την υγεία και την ζωή τη δικιά μας και των οικογενειών μας.

Χαρακτηριστικό για την απουσία ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση, για την ανυπαρξία σχεδίου για την προστασία όλων των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, είναι και το γεγονός ότι για μέρες μετά την επιβεβαίωση των δεκάδων κρουσμάτων, οι μετανάστες εργάτες εξακολουθούν  να διαβιούν μαζί!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΜΕΤΡΑ :

  • Με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων και της εργοδοσίας επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστ σε όλους τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς. Κάποιος που θα βγει αρνητικός δεν αποκλείεται να έχει Covid19 γιατί αν κόλλησε εκείνη τη μέρα ή την προηγούμενη δεν βγαίνει θετικός και αν δεν έχει και συμπτώματα τότε μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού. Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να περάσουν περίπου 5 ημέρες για να βγει θετικό το τεστ. Τα επαναλαμβανόμενα τεστ, μαζί με άλλα μέτρα, είναι μονόδρομος για τη μείωση της διασποράς.
  • Να επιταχθούν χώροι για να διαμείνουν χωριστά οι νοσούντες από κορονοϊό και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες  εργάτες, να διατεθούν δωρεάν από το κράτος όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά και μέσα προφύλαξης.
  • Να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και στις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας αλλά και να στηριχθούν τα νοσοκομεία με μέσα για γρήγορα τεστ, θαλάμων αρνητικής πίεσης, για μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.
  • Να στελεχωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για να πυκνώσουν οι έλεγχοι για μέτρα υγιεινής-ασφάλειας και καταπάτησης δικαιωμάτων. Τα ελάχιστα ευχολόγια που αναφέρονται σε οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας λόγω Covid19, να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους και να υποδειχθούν επιπλέον μέτρα.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: 18 Ιούνη Όλοι στα δικαστήρια Ευελπίδων

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΗ, 10:00πμ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ Η Αλληλεγγύη μας να γίνει...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Οργανωμένα και συλλογικά δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας

Οργανωμένα και συλλογικά δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας Όλοι και όλες την Τρίτη 18/6/2024 στις 10.00...

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ

Καλούμε τους συναδέλφους οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές να δώσουν μαζικά το παρόν στην...