Παρασκευή, 3 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζ. στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 27/5 στις 6.00 μ.μ

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε νέα, ακόμα πιο σφοδρή, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με τις ΠΝΠ της κυβέρνησης. Μέτρα που όχι μόνο ήρθαν για να μείνουν αλλά έχουν σαν στόχο την θωράκιση και την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, όμως για τους εργαζόμενους σημαίνουν ανεργία ,μισή δουλειά-μισθό,δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση μέσω της εντατικοποποίησης της εργασίας. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων,εξασφαλίζει επιπλέον χρήμα για τις επιχειρήσεις με φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις, δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, χρήματα δηλαδή που αρπάζει και πάλι από τις τσέπες των εργαζομένων

Στην Vodafone, όλο αυτό το διάστημα είδαμε και ακούσαμε πολλά. Κυρίως όμως είδαμε την εργοδοσία να πανηγυρίζει για τα κέρδη της περυσινής χρονιάς, την επίτευξη των στόχων τους. Στόχοι που πιάστηκαν από την δική μας δουλειά, από την εντατικοποιήση της εργασίας σε όλα τα τμήματα της εταιρείας.Θέλουν μέσα από τα διαγγέλματά τους να μας κάνουν να μην βλέπουμε τους χιλιάδες επινοικιαζόμενους και δανεικούς εργαζόμενους του Ομίλου, που η ίδια η εργοδοσία αντιμετωπίζει σαν αποπαίδια. Το πόσο κερδισμένη βγήκε η εταιρεία από την εξαγορά της Cyta και παράλληλα κατάφερε να «ξεφορτωθεί» εκατοντάδες συναδέλφους μας με αναγκαστικές παραιτήσεις. Φυσικά και δεν θα τα ξεχάσουμε όλα αυτά! Ούτε και το το πως αντιμετώπισε την υγεία μας σαν κόστος που δεν ήθελε και δεν  θέλει να επωμιστεί για να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία! Τι βγήκαν όμως να διαφημίσουν; Την τηλε-εργασία! Η εργοδοσία της Vodafone έχει αρκετή εμπειρία στην εφαρμογή της τηλεργασίας και γνωρίζει τα οφέλη που αποκομίζει από αυτή. Εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια τηλεργασία σχεδόν υποχρεωτικά για μια μέρα την εβδομάδα στα τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών.

 Τί σημαίνει η τηλε-εργασία για τη ζωή μας; Εντατικοποίηση, καταστρατήγηση του ωραρίου. πλήρης διαθεσιμότητα στον εργοδότη, που είναι ένα κλικ και ένα τηλεφώνημα απόσταση από τον εργαζόμενο, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ο εργαζόμενος χάνει τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή, καλείται να μετατρέψει το σπίτι του σε εργασιακό χώρο, δουλεύοντας δίπλα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα μια σειρά αδιαμφισβήτητες ευθύνες της εργοδοσίας , όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, ο κλιματισμός, η παροχή εξοπλισμού, η καταλληλόλητα των χώρων, τα εργονομικά γραφεία, περνάν στην ατομική ευθύνη του εργαζομένου. Ξεφορτώνονται οι όμιλοι τον βραχνά, το κόστος της Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας του χώρου δουλειάς και εξοικονομούν λειτουργικό κόστος. Η τηλεργασία οδηγεί αντικειμενικά σε αποξένωση και απομόνωση, παύουν να υπάρχουν ομαδικές συζητήσεις, συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων, κοινωνικοί δεσμοί.

Δεν θα ακολουθήσουμε τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων. Η θέση μας είναι στο χώρο δουλειάς και είναι ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους να τα εξασφαλίσουν. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούμε μια ακόμα ελαστική μορφή απασχόλησης που σαν στόχο έχει την εξασφάλιση της κερδοφορίας της επιχείρησης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ούτε θα ακολουθήσουμε τις φωνές εκείνες μέσα στο κίνημα που λένε πως με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις ,τότε ο εργαζόμενος θα ήταν προστατευμένος Με νομοθετικές ρυθμίσεις θεσμοθετήθηκαν τα 4ωρα, τα 6ωρα και όλα τα αντεργατικά μέτρα που μια χαρά εφαρμόζει η εργοδοσία μέσα στο χώρο. Βάζουμε φρένο στις επιδιώξεις της εργοδοσίας! Συσπειρωμένοι και οργανωμένοι στο Σωματείο εργαζόμενων στην Vodafone-360 Connect -κλθ , στο Κλαδικό μας Συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ,  βγαίνουμε μπροστά για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα μας που ούτε σε καραντίνα μπαίνουν , ούτε και εκπτώσεις επιδέχονται.

 Δεν αποδεχόμαστε τη δουλειά και ζωή λάστιχο

Οργανώνουμε την αντεπίθεση μας!

  • Κατάργηση όλων των ΠΝΠ, όλων των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία. Καμιά σκέψη για μονιμοποίηση της.
  • Τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας από την εργοδοσία και την κυβέρνηση για να επιστρέψουμε στους χώρους δουλειάς.

Η προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους δεν γίνεται ala carte, δεν μπορεί να αλλάζει προς τα όπου συμφέρει την εργοδοσία. Δεν μπορεί ταυτόχρονα η μάσκα να είναι επικίνδυνη, αναποτελεσματική, υποχρεωτική και προαιρετική. Η προστασία της υγείας μας δεν γίνεται με γνώμονα τα κέρδη τους.

Συμμετέχουμε μαζί με το ΣΕΤΗΠ και τα υπόλοιπα επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου

 στην παράσταση διαμαρτυρίας

 στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Τετάρτη 27/5 Στις 6.00 μ.μ

 

Comments are closed.