Κυριακή, Απρίλιος 11

Σωματείο Εργαζ. στην “Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ” : Επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας για τις καθυστερήσεις δεδουλευμένων

0
image_pdfimage_print

Σας ενημερώνουμε ότι διανύουμε τον 4° χρόνο που η εταιρεία συστηματικά έχει ξεκινήσει καθυστερήσεις μισθοδοσίας. Αυτή τη στιγμή μαζί με την άδεια νόμου του 2020 έχουμε ξεπεράσει τους 4 μισθούς και συγκεκριμένα:

  • Από τις 24/03/2020 έως 29/03/2020 η εταιρεία έβαλε τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε αναστολή λειτουργίας χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Υπουργείο με αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν ημερομίσθια. Στις 30/3/2020 η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία με το 1/3 των εργαζομένων. Η επίμαχη εβδομάδα – 24/03/2020 έως 29/03/2020- πληρώθηκε ως εξής: για το 1/3 των εργαζομένων που ξεκίνησε δουλειά καταβλήθηκαν τα μεροκάματα ως αποδοχές αδείας και τα υπόλοιπα 2/3 δεν πληρώθηκαν καθόλου. Ενώ υπήρχε απόφαση του Υπουργείου πως απαγορεύεται να δοθεί η άδεια νόμου σε χρονικό διάστημα ανατολής.

Από τις 1/6/2020 έως τις 15/6/2020 η Διοίκηση της εταιρείας μονομερώς επέβαλε εκ περιτροπής εργασία στο σύνολο των εργαζομένων και όπως ενημερωθήκαμε από το ΣΕΠΕ Ημαθίας αυτό ήταν παράνομο, γιατί το πρόγραμμα  ΣΥΝ – εργασία ξεκίνησε στις 15/6/2020. Το αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι και πάλι να χάσουν και άλλα μεροκάματα – διαφορετικό αριθμό ανά περίπτωση.

  • Το Νοέμβριο αρκετοί εργαζόμενοι που δηλώθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ- εργασία ακόμα και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί από το κράτος από λάθη ή παραλείψεις της επιχείρησης·
  • Τα ένσημα για τις περιόδους 06/2020 και 07/2020 μέσα στο σύστημα του ΕΦΚΑ, ενώ αρχικά φαίνεται να επικολλήθηκαν στη συνέχεια ακυρώθηκαν και για τον 08/2020 δεν εμφανίζονται καθόλου.
  • Αυτή τη στιγμή είμαστε απλήρωτοι κατά περίπτωση: εξόφληση Νοεμβρίου, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και δεν έχουμε πάρει όλη την ετήσια άδεια για το 2020 που δικαιούμαστε.

Παρότι η επιχείρηση συνεχώς επιδοτείται – χρηματοδοτείται, όπως και πρόσφατα, χάσαμε μεγάλο μέρος του εισοδήματος μας από αναστολές – λάθη και παραλείψεις της εργοδοσίας και παραμένουμε απλήρωτοι. Αυτή η απαράδεκτη και ψυχοφθόρα κατάσταση για την υγεία των εργαζομένων – εδώ και 4 χρόνια- έχουν σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική (λόγω των προβλημάτων επιβίωσης) αποχώρηση πολλών έμπειρων συναδέλφων από την επιχείρηση με οικειοθελή αποχώρηση χάνοντας δικαιώματα.

Η εργοδοσία σε συναντήσεις με το Σωματείο δεσμεύτηκε να λύσει το ζήτημα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να μη χαθεί εισόδημα. Μέχρι και σήμερα αυτό δεν πραγματοποιήθηκε είμαστε αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο συζήτησης με την Διοίκηση της εταιρείας, όμως συγκεκριμένη απάντηση δεν παίρνουμε, παραμένει άλυτο το ζήτημα για μήνες.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας για να λυθούν τα προβλήματα και να μας απαντήσετε γραπτά για τι ενέργειες σας.

 

Share.

Comments are closed.