Σωματείο Εργαζ. στην εταιρία ” Κτιριακές Υποδομές” :Με αφορμή τις συγχωνεύσεις εκατοντάδων τμημάτων σε σχολεία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας

0
image_pdfimage_print

Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές ενώνουμε τη φωνή μας με τις δίκαιες διαμαρτυρίες του μαθητικού, εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, ενάντια στο νέο κύκλο συγχωνεύσεων εκατοντάδων σχολικών τμημάτων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας! Όπως έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη, οι σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα στη Σχολική Στέγη, «δεν αντέχουν» άλλη επιδείνωση όπως αυτή που προκύπτει και με τις συγχωνεύσεις. Απαιτούν ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αυτό σημαίνει επιγραμματικά θεσμοθέτηση και γενναία ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, της κρατικής χρηματοδότησης, του τεχνικού προσωπικού και της λειτουργίας των Κτιριακών Υποδομών, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν με επάρκεια τον κατ΄εξοχήν αρμόδιο τεχνικό κατασκευαστικό δημόσιο φορέα του κράτους για παροχή σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν προκύψει και προκύπτουν από έκτακτες καταστάσεις (πανδημία, σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες). Πρέπει άμεσα να σταματήσει η πολιτική της απαξίωσης και εμπορευματοποίησης του Δημόσιου σχολείου που προωθείται μεταξύ άλλων με τις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, την μονιμοποίηση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών, τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των Κτιριακών Υποδομών ως δημόσιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα και τη διάχυση ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες, Δήμους και άλλους φορείς, πολιτική που έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να διαμορφωθεί ΑΜΕΣΑ ένα 5ετές πρόγραμμα κατασκευής εκατοντάδων σχολείων, υπολογίζοντας τόσο τις σημαντικές τρέχουσες ανάγκες, όσο και την καθοριστική πλέον ανάγκη αντικατάστασης εκατοντάδων παλιών σχολείων που έχουν κατασκευαστεί με παλιούς ή καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς και επιπλέον έχουν καταπονηθεί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα κατά την πάροδο των χρόνων. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να δοθεί στην κατασκευή εκατοντάδων νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο τα ΠΡΟΚΑΤ με τα οποία κυβέρνηση και δημοτικές αρχές γεμίζουν όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παράλληλα θα πρέπει να διαμορφωθεί με ευθύνη των Κτ.Υπ. σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τα Πολυτεχνεία, ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης των Προσεισμικών ελέγχων, αλλά και ένα αξιόπιστο σχέδιο ελέγχων και παρεμβάσεων μετά από φυσικές καταστροφές.

Οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, καθώς και η επέκταση και μονιμοποίηση των ΠΡΟΚΑΤ σε όλη τη χώρα, αναδεικνύουν τη «βαρβαρότητα» μίας πολιτικής που έχει σαν γνώμονα: Ό,τι δεν μπορεί να φέρει σίγουρη κερδοφορία  στους επιχειρηματικούς, κατασκευαστικούς και τραπεζικούς ομίλους … «κόβεται».

ΟΧΙ στην απαξίωση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Σχολικής Στέγης

Δημόσια δωρεάν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Share.

Comments are closed.