Σωματείο Εργαζ. στην Εταιρία ” Κτιριακές Υποδομές”: Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Δημοσιεύτηκε στις

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, αλλά εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες, δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και όταν μπορέσουν τίποτε πια δεν θα είναι όπως πριν. Σε μια χώρα που όταν κάνει καύσωνα καιγόμαστε και όταν κάνει καταιγίδες πνιγόμαστε, θα πρέπει επιτέλους το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να βάλουν ως πρώτιστη προτεραιότητα τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια του λαού και τις συνθήκες διαβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !

Το Σωματείο μας θα πάρει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πλημμυροπαθών, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλοι συλλογικοί φορείς. Όμως θα εντείνουμε και τη δράση μας ώστε επιτέλους «να μπουν οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους»!

 Ειδικότερα όσον αφορά στη Σχολική στέγη τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι, πάνω από τις μισές σχολικές μονάδες είναι κατασκευασμένες προ 50ετίας με παλιό ή καθόλου αντισεισμικό κανονισμό, ενώ και πολλές από τις νεότερες είναι καταπονημένες από σεισμούς αλλά και από κάθε είδους παρεμβάσεις αμφιβόλου ποιότητας και όρων ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται και από ελέγχους, όπως αυτοί που κάναμε σε εκατοντάδες σχολεία μετά το σεισμό στην Αττική το 2019 όπου διαπιστώσαμε ότι οι βλάβες ως επί το πλείστον δεν οφείλονταν στο μέτριας έντασης σεισμό, αλλά σε κακοτεχνίες και ελλιπείς επισκευές και παρεμβάσεις που είχαν γίνει παλιότερα, ενώ κανείς δεν ξέρει μέχρι σήμερα αν και πώς έγιναν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα δεκάδες κτίρια που διαπιστώσαμε βλάβες τότε. Εξάλλου και οι συνεχείς πτώσεις σοβάδων, ψευδοροφών και άλλα «ατυχήματα» σε σχολεία το προηγούμενο διάστημα, αποτελούν μία ακόμα προειδοποίηση για την απαράδεκτη κατάσταση στη Σχολική στέγη. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι, αυτά τα συμβάντα αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» και οφείλονται στην επικίνδυνη πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο μετάθεσης της ευθύνης του κράτους για τη Σχολική Στέγη και διάχυσής της σε Περιφέρειες, Δήμους και άλλους φορείς, χωρίς μάλιστα κανένα κεντρικό έλεγχο !  Αυτή η πολιτική αποσκοπεί από τη μία στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των σχολικών κτιρίων και από την άλλη στην αποποίηση κάθε κρατικής ευθύνης για την απαράδεκτη κατάσταση σε λειτουργούντα σχολικά κτίρια, αλλά και για τη μη κατασκευή των αναγκαίων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων. Αλήθεια τι απέγιναν οι προσεισμικοί έλεγχοι που νομοθέτησε προ 6μήνου η κυβέρνηση και θα γίνονταν με ευθύνη του ΤΕΕ παρά τις εμπεριστατωμένες διαφωνίες μας; Ποια είναι η κατάσταση στα σχολικά κτίρια στα οποία καλούνται να κάνουν μάθημα και αυτή τη σχολική χρονιά μαθητές και εκπαιδευτικοί;     Έχει άραγε το κράτος κεντρικά την πραγματική εικόνα για την κατάσταση στη  Σχολική Στέγη ή όπως και σε όλα τα άλλα «πάμε κι όπου βγει» ;  Ως πότε θα αφήνουν να αποδυναμώνονται οι Κτιριακές Υποδομές και μετά θα λένε ότι το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί κεντρικά στις ευθύνες του για σύγχρονα, ασφαλή δημόσια και δωρεάν σχολικά κτίρια ;

 Καλούμε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση πριν συμβούν και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα τα χειρότερα:

  1. Να επαναφέρει θεσμικά την αποκλειστική ευθύνη για τη Σχολική στέγη στο κράτος μέσω των Κτιριακών Υποδομών και παράλληλα να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά το δημόσιο χαρακτήρα, τις αρμοδιότητες, την κρατική χρηματοδότηση και το τεχνικό προσωπικό του φορέα, ώστε να επιτελέσει αυτό το ρόλο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με βάση τις πολύ μεγάλες ανάγκες. Ειδικά όσον αφορά στην ενίσχυση σε τεχνικό προσωπικό, τονίζουμε ότι μόνο με βάση το οργανόγραμμα του φορέα υπάρχουν περίπου 70 κενές θέσεις μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, ενώ επίκεινται δεκάδες συνταξιοδοτήσεις έμπειρων μηχανικών.
  2. Να επαναφέρουν στο φορέα την αποκλειστική αρμοδιότητα και λειτουργική δυνατότητα για να κάνει με ίδια μέσα και προσωπικό τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων, τις μελέτες, τις δημοπρατήσεις, την επίβλεψη κατασκευής και τον εξοπλισμό των σχολείων, καθώς και τους απαραίτητους ελέγχους και παρεμβάσεις (προσεισμικούς, μετά από φυσικές καταστροφές, όποτε και όπου κρίνεται αναγκαίο).
  3. Να διαμορφωθεί ΤΩΡΑ ένα 5ετές πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων με προτεραιότητα στην αντικατάσταση των εκατοντάδων ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών στα νηπιαγωγεία και πολλών παλιών και καταπονημένων σχολικών κτιρίων. Παράλληλα να ξεκινήσουν ξανά με ταχείς ρυθμούς οι προσεισμικοί και άλλοι έλεγχοι και οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε λειτουργούντα σχολεία.
  4. Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση  και ιδιωτικοποίηση της Σχολικής Στέγης (με αναθέσεις μελετοκατασκευών, Σ.Δ.Ι.Τ., προγραμματικές συμβάσεις, κ.ά.) που βάζει τα κέρδη των τραπεζικών και κατασκευαστικών ομίλων πάνω από την ανάγκη για δημόσια δωρεάν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

 

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οι εργαζόμενοι της Εύβοιας τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στις συγκεντρώσεις...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και στον κλάδο μας στην...

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...