Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου: Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων των νοσοκομείων Παίδων Αγ. Σοφία και Αγλ. Κυριακού και Πεντέλης

Δημοσιεύτηκε στις

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων των νοσοκομείων Παίδων ΑΓ. ΣΟΦΙΑ και ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ και Πεντέλης ενάντια στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12 μ.

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στο νοσοκομείο Παίδων ΑΓ ΣΟΦΙΑ, που είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας μας, προκαλεί η χρόνια πολιτική υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας.. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Παίδων ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αξιοποιήσει την επιδημία για να μετατρέψει το παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων καθώς και των παιδιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Παιδιατρικής κλινικής στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο που κινδυνεύει με διακοπή λειτουργίας λόγω έλλειψης ειδικευμένων γιατρών) έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων παιδιών και συνειδητά στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών παιδιατρικών κλινικών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αναστολής όλων των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο ΑΓ.ΣΟΦΙΑ, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 παιδιά να παραμένουν σε λίστα αναμονής. Θυμίζουμε ότι και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η αντίστοιχη λίστα αναμονής είχε ξεπεράσει τα 2.800 παιδιά.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στις παιδιατρικές κλινικές, στην καρδιολογική κλινική, το αιμοδυναμικό εργαστήριο  και το καρδιοχειρουργικό τμήμα (που είναι το μοναδικό δημόσιο πανελλαδικά) στη νευρολογική, χειρουργική και νευροχειρουργική κλινικές, στο Μικροβιολογικό, Αιματολογικό και Βιοχημικό Εργαστήρια, στην Αιμοδοσία και στα τμήματα της Πυρηνικής Ιατρικής και της Μεσογειακής Αναιμίας (που εξυπηρετεί περίπου 850 ασθενείς).

Οι ελλείψεις προσωπικού επιδεινώνονται από την αντιεπιστημονική εμμονή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για συνέχιση των αναστολών εργασίας, ενώ τυχόν απόλυση των συμβασιούχων συναδέλφων, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες, θα οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας κλινικών και τμημάτων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2018 μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί προκηρύξεις για την κάλυψη 2.325 θέσεων μόνιμου, μη ιατρικού. προσωπικού ενώ οι συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 7.500 και αντίστοιχα, την 5ετία 2017 – 2021, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 478 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 2.923 εργαζόμενους, τους τελευταίους 12 μήνες (από 76.878 το Μάιο 2021 σε 73.955 το Μάιο 2022) και η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 279 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι:

  • αντί για την προκήρυξη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και 910 θέσεων εργαζομένων υπόλοιπων ειδικοτήτων, που είχαν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας, ανακοινώθηκε μόνο η προκήρυξη 3720 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000.
  • αντί για την προκήρυξη 900 θέσεων μόνιμων γιατρών, όπως είχαν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας, ανακοινώθηκε η προκήρυξη μόνο 700 θέσεων, αρχικά των πρώτων 372, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 6.000

Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων να στηρίξουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, την κινητοποίηση των συναδέλφων στα παιδιατρικά νοσοκομεία ΑΓ.ΣΟΦΙΑ, ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ και Πεντέλης, που με πρωτοβουλία της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο ΑΓ. ΣΟΦΙΑ, διεκδικούν:

► Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων – επαναλειτουργία όλων των τμημάτων

► Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων

► Άρση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο : Ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο, ενάντια στο νομοσχέδιο...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις ελλείψεις σε μια σειρά φάρμακα, πολλά...