Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου : Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή με υπερεντατικοποίηση, αναστολές εργασίας και πειθαρχικές διώξεις

0

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΪΟΥ – ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2022

Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι μαίες/μαιευτές γιορτάζουμε» τις Παγκόσμιες Ημέρες με υπερεντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς, διαιώνιση της πολυδιάσπασης, αναστολές εργασίας και πειθαρχικές διώξεις από την ηγεσία της Ε.Ν.Ε.

Κάθε χρόνο, στις 5 και 12 Μαίου, οι νοσηλευτές/μαίες, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες των Μαιών και Νοσηλευτών,  «χορταίνουμε» από δηλώσεις «αναγνώρισης της προσφοράς μας» από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης.

Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, οι ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, σε Ε.Ν.Ε – ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ και ΠΑΣΟΝΟΠ μας «διαβεβαιώνουν» ότι «νυχθημερόν κοπιάζουν» για εμάς.

Κυρίως, όμως, κάθε χρόνο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, είναι αρνητικός για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας και καταλήγει στο συμπέρασμα «κάθε πέρυσι και καλύτερα.»

 • συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου παραμένουν κενές 89 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξουθένωση οι συνάδελφοι στις κλινικές, στις ΜΕΘ και ΜΑΦ, στα ΤΕΠ και ΤΕΙ, στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα.

 • εργαζόμαστε σε ανθυγιεινές συνθήκες – χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας – αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
 • χιλιάδες νοσηλευτές/μαίες παραμένουν σε αναστολή εργασίας, λόγω της συνεχιζόμενης μετατροπής του εμβολιασμού, από βασικό όπλο κατά της επιδημίας, σε εργαλείο ανατροπής εργασιακών σχέσεων.
 • ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς, ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 74450 το Φεβρουάριο 2022) αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων, που καλύπτουν μέρος των ελλείψεων
 • δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς και είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.
 • καθυστερεί πολλές φορές η πληρωμή των δεδουλευμένων (νυχτερινών, αργιών, Κυριακών, υπερωριών).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της 2ης ΥΠΕ, στους οποίους εκκρεμεί η καταβολή της αποζημίωσης για εφημερίες, νυχτερινά, αργίες και Κυριακές από τον Φεβρουάριο 2022.

 • διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου.

Το 2014, 2015 και 2020 έγιναν προσπάθειες για νομοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για ΠΕ, ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής είχε προτείνει τη δημιουργία νέας υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας (με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών») και άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα.

 • Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων, η πολυδιάσπαση, η λιτότητα, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «νέο ΕΣΥ», με λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.
 • Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες συναδέλφους προκαλεί η προκλητική στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ από τις διοικήσεις της Έ.Ν.Ε. και της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ..

Προφανώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τη διοίκηση της Ε.Ν.Ε., που μόνιμη επιδίωξη της είναι «η νομοθέτησης της άσκησης ιδιωτικού έργου από τους Νοσηλευτές». Για να ανοίξει ο δρόμος για δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες με πληρωμή, ενώ οι νοσηλευτές «συνεργάτες» των εταιρειών θα είναι ουσιαστικά εργαζόμενοι με την χειρότερη μορφή ελαστικής εργασίας, με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δελτίου τύπου της Ε.Ν.Ε. με τίτλο «Καθολική αναγνώριση της υπερπροσπάθειας των Νοσηλευτών από τον Υπουργό Υγείας» την ίδια περίοδο που:

 • η πρόταση του υπουργού Υγείας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι η απόλυση των ανεμβολίαστων συναδέλφων.
 • δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
 • δεν έχουν προσληφθεί οι επιτυχόντες από την προκήρυξη 6Κ, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020
 • δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη για πρόσληψη νοσηλευτών, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται εκατοντάδες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε δεκάδες νοσοκομεία

Αντίστοιχο είναι το δελτίου τύπου της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ, με τίτλο «Άκρως εποικοδομητική η τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας», ενώ:

 • συνεχίζεται η προκλητική άρνηση ένταξης των νοσηλευτών (και υπολοίπων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας) στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αν και εκκρεμεί, από τις 17/9/2020, σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής

Εξίσου προκλητικό και το δελτίου τύπου της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ, με τίτλο «Ρεαλιστικός και ειλικρινής διάλογος εφ’ όλης της ύλης στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών» ενώ:

 • εξακολουθούμε να πληρώνουμε την Εισφορά Αλληλεγγύης, αν και έχει καταργηθεί για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων

● διατηρείται η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας

 • αντί για την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα, τα καύσιμα, και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και τις προηγούμενες, συνεχίζει να μοιράζει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η σταγόνα που κυριολεκτικά ξεχείλισε το ποτήρι» είναι όμως η πρόσφατη ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόφαση του 2ου Π.Τ Μακεδονίας-Θράκης της ΕΝΕ να ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος νοσηλευτών που «υπηρετούν σε θέση ευθύνης και δεν έχουν ανανεώσει την εγγραφή τους στην ΕΝΕ» κατηγορώντας τους ότι δήθεν «δεν ασκούν νόμιμα το νοσηλευτικό επάγγελμα».

Αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από το Υπ. Υγείας, που καθορίζει σαφώς ότι: «οι Δημόσιοι Υπάλληλοι του κλάδου Νοσηλευτών που δεν ενεγράφησαν στην Ε.Ν.Ε. ασκούν νομίμως τα καθήκοντα τους και συμμετέχουν στις κρίσεις για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων».

Επιβεβαιώνεται ότι πολύτιμες υπηρεσίες στην επικίνδυνη – για την υγεία και τα δικαιώματα μας – πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ προσφέρουν οι φιλοκυβερνητικές διοικήσεις σε επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αξιοποιώντας και διευθυντικά στελέχη νοσηλευτικών υπηρεσιών μονάδων υγείας.

Απάντηση μπορεί να δώσει ο αγώνας των νοσηλευτών και μαιών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας, για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα για:

► Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια. Ένταξη των ιδιωτικών μονάδων, με το προσωπικό τους, σε Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Ανάκληση των αναστολών εργασίας

► Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

► Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

► Ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων

Αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης          

Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.