Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζ Νοσοκομείου Θριασείου : 77 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική Νίκη των Λαών

0

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΪΟΥ 2022

77 Χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η 9η Μαίου 1945 είναι η μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η μέρα υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, νικημένη από τον αγώνα των λαών, με πρωτεργάτη τη Σοβιετική Ένωση και τον καθοριστικό ρόλο των αντιστασιακών κινημάτων της κατεχόμενης Ευρώπης, ανάμεσα τους και ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Είναι η μέρα που τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εκτελέσθηκαν ή σκοτώθηκαν πολεμώντας ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό «Άξονα» Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Ιδιαίτερα τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές – ανάμεσα τους και εκατοντάδες υγειονομικούς – που πήραν μέρος στην Αντίσταση ενάντια στους κατακτητές της πατρίδας μας και τους ντόπιους συνεργάτες τους – και πολλοί από αυτούς «ανταμείφθηκαν» με φυλακές, εξορίες και εκτελέσεις από τις μετακατοχικές κυβερνήσεις των κομμάτων της άρχουσας τάξης.

Τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες τους, δεσμευόμαστε να μην επιτρέψουμε να «σηκώσουν κεφάλι» οι κάθε είδους νοσταλγοί των ναζί – φασιστών, πολιτικοί απόγονοι των δοσίλογων της κατοχής και των συνεργατών των κατακτητών.

Η ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα του λαού μας και των λαών της Ευρώπης, γίνεται προσπάθεια να «ξαναγραφτεί» και να σβηστεί η ιστορική μνήμη και ο συμβολισμός της, ως μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασελγώντας στη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού – φασισμού, μετονόμασε τη μέρα Αντιφασιστικής νίκης 9η Μαίου σε «Μέρα της Ευρώπης». Πολύ περισσότερο, προωθούν την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας το φασισμό, που είναι γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος, με τον αντίπαλο του καπιταλισμού, τον κομμουνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ουκρανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Λιθουανία, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τιμώνται οι συνεργάτες των Ναζί και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό.

Την τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να «ξεχασθεί» η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης και να αντικατασταθεί με τη «Μέρα της Ευρώπης».

 Τους απαντάμε με τη γνωστή ρήση του αμερικανού συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγουέι:

“Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία,                                                                                                                 χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει”,

Σήμερα, 77 χρόνια μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, οι λαοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κλιμάκων της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση με την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες να μεταναστεύσουν για να σωθούν από την φρίκη του πολέμου.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης, εντείνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να εξασφαλίσει «μερίδιο από τη λεία» στην ελληνική άρχουσα τάξη.

Στην κατεύθυνση αυτή, φέρνει την Πέμπτη 12 Μαΐου, στη Βουλή προς ψήφιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που έχει προτετοιμασθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μετατρέπει την Ελλάδα σε  αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαδηλώσουμε την Πέμπτη 12 Μαίου, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ΙμπεριαΛΗΣΤΩΝ – Όχι στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.