Δευτέρα, 26 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζ. Γ. Νοσοκομείου Θριασίου : 23 Ιούνη στάση εργασίας 7π.μ. – 3μ.μ.

0
image_pdfimage_print

ΤΕΤΑΡΤΗ  23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7 π.μ. – 3 μ.μ.

Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας και Πορεία στο υπουργείο Υγείας

OXI στις ΣΔΙΤ, καταργήσεις νοσοκομείων και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

► προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικοί, με ΣΟΧ, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές)

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας της 2ετίας 2016 – 2017

► επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

► ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα. 

► κατάργηση του περιορισμού των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Ενίσχυση των αναισθησιολογικών τμημάτων και χειρουργείων για την αποσυμφόρηση της λίστας ασθενών

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αυτά που ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, μέσα σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες και δεκάδες χρωστούμενο ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα και υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η άρση της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους ούτε από την καταβολή επιδόματος αδείας.

«Αναγνώριση της προσφοράς» για χιλιάδες συμβασιούχους συνάδελφους σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη είναι ο σχεδιασμός για επαναφορά εργολαβικών εταιρειών, που θα οδηγήσει στην απόλυση τους.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης βρίσκονται και χιλιάδες επικουρικοί συνάδελφοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου ενώ ακολουθούν οι συνάδελφοι μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση τους – εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες – θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας και πρόνοιας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.

Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου και η απόρριψη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και  για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Ελλείψεις που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων επιχειρηματίες – που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Κυρίως όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι για να «εξοικονομηθούν» υποδομές και προσωπικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, εκθέτοντας χιλιάδες ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και απώλειας της ζωής τους.

Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ένα ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά αντίθετα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών και της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2. Ενώ, λόγω και της ανυπαρξίας έστω και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας ασθενών και υγειονομικών, ιδιωτικές μονάδες αποτέλεσαν εστίες διασποράς της νόσου.

Με τη σταδιακή επανέναρξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων και την επαναλειτουργία κλινικών σε συνδυασμό με την απαίτηση για τη διατήρηση σε λειτουργία και ετοιμότητα ενός, τουλάχιστον, μέρους των δομών για COVID-19, για την περίπτωση αναζωπύρωσης ή νέου κύματος, αυξάνονται αντικειμενικά οι ανάγκες και αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο οι ελλείψεις, που δεν μπορούν να καλυφθούν με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις 900 γιατρών – όταν οι κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς ξεπερνούν τις 6.000  – και για 4.000 νοσηλευτές, όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ περισσότερες.

Άλλωστε, οι ανάγκες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας έρχονται σε αντίθεση με τις συνεχείς κυβερνητικές αποφάσεις για ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που θα τις πληρώσει ξανά ο λαός, με φορολογία και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, όπως αυτές για την Υγεία.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η νέα μεγαλύτερη κρίση, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων, που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα αυξήσουν την ανεργία και τη φτώχεια και θα έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία και ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ δεν έχει ακόμη «κοπάσει» το 3ο κύμα της επιδημίας, πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και πανεπιστημιακών που «προετοιμάζουν το έδαφος» για επέκταση των ΣΔΙΤ, για καταργήσεις νοσοκομείων και λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας» ενώ αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων είναι η τοποθέτηση του προέδρου  της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, σε ημερίδα:  «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία.  Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (…) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσει άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.

Αυτόν τον εχθρό υπηρετεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως αποδεικνύεται και με την άρνηση της να προκηρύξει πανεργατική απεργία ακόμη και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη 10ωρη εργασία.

Αυτός ο εχθρός και η πολιτική που τον υπηρετεί, δεν αντιμετωπίζεται από τις «απεργιακές τουφεκιές» της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, που συνοδεύονται από συστηματική προσπάθεια επιβολής «σιγής νεκροταφείου» στις μονάδες υγείας και πρόνοιας, από τις παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. 

Ταυτόχρονα, αγανάκτηση μας προκαλούν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που επιχειρούν να εμφανισθούν «υπερασπιστές» του δημόσιου συστήματος υγείας. Μάταια νομίζουν ότι θα ξεχάσουμε ότι:

  • το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν το νόμο για διάθεση του 10% των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
  • η ΝΔ ίδρυσε την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε) και ο ΣΥΡΙΖΑ της παραχώρησε το νοσοκομείο Σαντορίνης
  • ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν την ΕΣΑΝ Α.Ε και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετονόμασε σε ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και της ανέθεσε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
  • ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο 4413/2016, (με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/23/ΕΕ) για την επέκταση των ΣΔΙΤ και στον τομέα της Υγείας και η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα τον εφαρμόσει άμεσα.

Επιχειρηματικοί όμιλοι, Ευρωπαϊκή Ένωση             και το κόμματα τους λογαριάζουν όμως                    χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

 

Share.

Comments are closed.